Kuolemantuomiot ja teloitukset vähentyneet – "Väkivaltaisen kulttuurin tuote, ei ratkaisu"

shutterstock_349304138
Kuolemanrangaistusten määrä on vähentynyt maailmassa. Shutterstock
Julkaistu 20.04.2018 07:29

MTV UUTISET

Amnesty Internationalin raportin mukaan teloitusten ja kuolemantuomioiden määrät ovat vähentyneet maailmassa. Euroopassa ainoastaan Valko-Venäjä langetti kuolemantuomioita.

Raportin mukaan maailmassa teloitettiin yhteensä 993 ihmistä 23 maassa. Vuoteen 2016 verrattuna luku on neljä prosenttia pienempi ja vuoteen 2015 verrattuna jopa 35 prosenttia pienempi. Raportti julkaistiin huhtikuussa.

Kuolemantuomioita langetettiin viime vuonna ainakin 2591 yhteensä 53 maassa, kun edellisenä vuonna tuomioita langetettiin 3117.

Luvut eivät sisällä tietoja Kiinasta, jossa kuolemanrangaistukset luokitellaan valtionsalaisuudeksi. Amnesty arvioi, että maassa on annettu ja pantu täytäntöön tuhansia kuolemantuomioita.

Tilanne parantunut

Teloitusten määrä on vähentynyt suhteellisesti eniten Valko-Venäjällä, Egyptissä, Iranissa, Pakistanissa ja Saudi-Arabiassa. Euroopassa ainoastaan Valko-Venäjä langetti kuolemantuomioita vuonna 2017.

Lisäksi Saharan eteläpuolisessa Afrikassa teloitusten määrä on vähentynyt huomattavasti. Monissa alueen maissa on tekeillä lakimuutoksia, jotka tähtäävät vahvistamaan nykyistä kehitystä.

Vielä vuonna 2016 viidessä Saharan eteläpuoleisessa maassa teloitettiin ihmisiä, kun taas vuonna 2017 teloituksia suoritettiin vain Sudanissa ja Somaliassa.

Kehitettävää on

Kehityksestä huolimatta monet maat rikkovat yhä kuolemanrangaistuksia koskevia kansainvälisiä sopimuksia.

– Kuolemanrangaistus on väkivaltaisen kulttuurin tuote, ei ratkaisu väkivaltaan, sanoo Amnesty Internationalin pääsihteeri Salil Shetty.

– Vaikka kuolemanrangaistuksen poistamiseksi on tehty harppauksia, on maailmassa edelleen johtajia, jotka turvautuvat kuolemanrangaistukseen pikaratkaisuna sen sijaan, että puuttuisivat ongelman ytimeen inhimillisellä, tehokkaalla ja tietoon perustuvalla politiikalla.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat