Kuolleet lehdet hävisi Sexille – Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinto Norjaan

Pohjoismaiden neuvoston tämän vuoden elokuvapalkinnon on saanut norjalainen elokuva Sex. Suomesta ehdolla oli Aki Kaurismäen Kuolleet lehdet.

Voittajaelokuvan Sex on käsikirjoittanut ja ohjannut Dag Johan Haugerud, ja sen ovat tuottaneet Yngve Saether ja Hege Hauff Hvattum tuotantoyhtiö Motlysille.

Sex seuraa kahta miestä, joiden kokemukset haastavat heidän käsityksensä seksuaalisuudesta, sukupuolesta ja identiteetistä.

Toinen heistä on seksuaalisessa kanssakäymisessä miehen kanssa, mutta ei pidä sitä osoituksena homoseksuaalisuudesta tai uskottomuudesta. Toinen puolestaan näkee unia, joissa David Bowie pitää häntä naisena. 

Tämä herättää hämmennystä ja saa miehen pohtimaan, kuinka paljon muiden katseet muokkaavat ihmisen persoonallisuutta.

Sex sai ensi-iltansa Berliinin kansainvälisillä elokuvajuhlilla, jossa se voitti kolme palkintoa. Se sai elokuussa neljä Norjan elokuva-alan Amanda-palkintoa parhaasta käsikirjoituksesta, parhaasta ohjauksesta, parhaasta pääosasta ja parhaasta sivuosasta.

Pohjoismainen palkintolautakunta valitsi Sexin voittajaksi kuudesta pohjoismaisesta ehdokkaasta.

– Seksi ei ole pelkkää seksiä. Tämä tosiasia ilmenee selvemmin kuin koskaan filosofoivasta komediasta Sex. Tarina kertoo kahdesta ystävästä, jotka huomaavat, että heidän seksuaalisuutensa ja sukupuolensa voivat joustaa yllättävillä tavoilla. Näin elokuva osoittaa, että elämä on häilyvää ja maailma on jatkuvassa muutoksen tilassa. Toteutus on nokkela, myötätuntoinen ja hulvaton, lautakunta perustelee valintaansa.

Elokuvapalkinnon voittaja julkistettiin myöhään tänään tiistaina Suomen aikaa Islannin yleisradioyhtiö RUV:n tv-ohjelmassa osana Pohjoismaiden neuvoston palkintoja.

Palkinto on 300 000 Tanskan kruunua eli noin 40 000 euroa, joka jaetaan ohjaajan, käsikirjoittajan ja tuottajien kesken.

Muut ehdolla olleet elokuvat olivat Aki KaurismäenKuolleet lehdet, The Son and the Moon (Min arv bor i dig) Tanskasta, Twice Colonized Grönlannista, Touch (Snerting) Islannista, joka nähdään parhaillaan Suomen elokuvateattereissa ja Crossing (Passage) Ruotsista, joka saa Suomen ensi-iltansa  elokuvateattereissa 8. marraskuuta.

Lue myös:

    Uusimmat