Kurssitarjonta levällään, opintoneuvonta lakkautettu – yliopiston lukuvuosi alkaa synkissä säästötunnelmissa

Yliopistojen leikkaukset
Helsingin yliopiston henkilökunta marssi ulos työpaikoiltaan 20. huhtikuuta 2016 Helsingissä vastalauseena yliopiston irtisanomisille. Kuvassa tutkijatohtori Rigina Ajanki.Lehtikuva
Julkaistu 15.08.2016 03:00

MTV UUTISET–STT

Hallitus on tehnyt viime vuosina koulutukseen leikkauksia, jotka koskettavat yliopistoja ympäri Suomen. Säästöt vaikuttavat väistämättä opiskelijoiden arkeen tulevana lukuvuotena, sanoo Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Susanna Jokimies.

– Opetuksen suunnitteluun on ollut selkeästi vähemmän aikaa. Esimerkiksi oikeustieteellisen tiedekunnan opiskelijoilla ei ole vielä tietoa syksyn kursseista, Jokimies sanoo.

Yliopistojen tukia leikattu miljoonilla

– Hallitusohjelmassa korkeakouluihin ja yliopistoihin kohdistuu 75 miljoonan euron säästöt vuosittain vuoteen 2020 asti.

– Suomen Akatemian tutkimusrahoista leikataan 10 miljoonaa euroa.

– Hallitusohjelma leikkasi Tekesin myöntämää tutkimus-, kehitys- ja innovaatiorahoitusta 138 miljoonalla eurolla tämän vuoden alusta. Yliopistojen ja tutkimuslaitosten tutkimusrahoituksesta leikkaukset vievät 100 miljoonaa euroa.

– Turun yliopiston tavoitteena on säästää vuoden aikana 10 miljoonaa euroa, Itä-Suomen yliopiston 4 miljoonaa.

– Helsingin ylipiston vuosittaisesta perusrahoituksesta leikkaa noin 30 miljoonaa euroa apteekkikompensaation poisto.

– Helsingin yliopisto irtisanoi toukokuussa 371 työntekijää, joista 48 on opetus- ja tutkimushenkilöstöä ja 323 muuta henkilöstöä. Lisäksi ensi vuoden loppuun mennessä jätetään täyttämättä yli 200 eläköitymisen kautta vapautuvaa tehtävää.

– Myös opintotukeen kaavaillaan pitkällä aikavälillä 150 miljoonan säästöjä. Nykyään tukimenot ovat vajaat 800 miljoonaa vuodessa.

Jokimiehen mukaan opintoneuvonta on käytännössä lakkautettu kaikkialta tällä hetkellä, eikä joitakin kursseja pystytä enää järjestämään vuosittain.

– Myös se, miten saadaan opinnot rekisteriin ja loppututkielmat ulos, on hidastunut. Lisäksi kirjastot ovat joutuneet vähentämään kansallisten journaalien valikoimaa, mikä hankaloittaa gradujen tekemistä.

Hallinnosta leikataan 

Useimmat yliopistojen säästötoimet kohdistuvat hallintoon, kertovat Turun, Itä-Suomen ja Helsingin yliopistot. Myös tukihenkilöstöstä säästetään ja tilakuluja aiotaan karsia. Esimerkiksi Oulun yliopisto siirtää arkkitehtuurin tiedekunnan keskustasta Linnanmaan kampukselle vuoden loppuun mennessä. 

Itä-Suomen yliopiston rehtorin Jukka Mönkkösen mukaan säästöillä ei ole suurta vaikutusta lähiaikoina.

– Totta kai rakenteita joudutaan nyt miettimään. Missään ei kuitenkaan mennä euro edellä, vaan tehdään muuta kehittämistä, Mönkkönen sanoo.

Helsingin yliopiston rehtorin Jukka Kolan mukaan henkilökunta on kovilla säästöjen takia. Yliopiston on tarkoitus säästää vuoden aikana 50 miljoonaa euroa.

– Useilla aloilla ja useissa yksiköissä on vähemmän ihmisiä tekemässä sitä samaa työtä, jota on tähän saakka tehty. Pyrimme kuitenkin säilyttämään korkean laatutason ja rakentamaan tulevaisuutta, Kola kertoo.

Kolan mukaan säästöt vaikuttavat tänä syksynä jonkin verran opetustarjontaan, mutta pakolliset opinnot järjestetään.

– Tavoitteena on etenkin se, ettei opintojen etenemiseen tai valmistumiseen tule viiveitä. Paineita on enemmän, kun ihmisiä on vähemmän tekemässä töitä. Tietyt tehtävät pitää hoitaa ja jotain muuta, mikä ei ole niin kriittistä opintojen kannalta, jättää tekemättä. Tämä vaihtelee tiedekuntien ja yksiköiden mukaan, sanoo Kola.

Opintojen tukeminen huolettaa 

Oulun yliopiston ylioppilaskunnan mukaan tulevana lukuvuotena suurin haaste on laaja-alaisten tutkintojen opetussuunnitelmatyö. Turun yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtajan Riina Lumpeen mukaan hallinnosta ja tukipalveluista leikkaaminen vaikuttaa opiskelijoihinkin. 

– Opiskelijan on vaikeampi saada opetushenkilökunnalta aikaa ja tukea opintoihinsa, koska hallinnon leikkaukset vähentävät heille tarjottavaa tukea. Luultavasti myös lähiopetusajan määrä tulee vähenemään ja opintoja suoritetaan enemmän kirjatentteinä tai etäopintoina, Lumme sanoo.

Lumme toivoo, että ohjauspalvelut pysyvät laadukkaina. Ne nousevat yhä suurempaan rooliin, kun opintotukeen on tulossa muutoksia, sillä opiskelijoiden vaatimukset kiristyvät.

– Opiskelijoiden kannalta näkyy jo tietynlainen epävarmuus. Koetaan yhä suuremmaksi paine, että pitää valmistua nopeasti ja pelätään sitä, että tiputaan kelkasta eikä ehditä opiskelemaan niin tehokkaasti kuin pitäisi.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa