Tammikuu on ollut tähän mennessä melkoisen leuto ja vetinen. Pekka Pouta lupailee tuoreen kuukausiennusteen merkeissä säähän muutosta – suuntaan jos toiseen.
– Jokaisella kuukausiennusteen ennusteviikolla näyttäisi olevan eri säätyyppi. Eli semmoinen suursäätila, että tuleeko matalapaineet tuolta vai korkeapaineet sieltä. Yleensä kuukausiennusteessa tapahtuu yksi muutos ja sitten ennustettavuus siitä heikkenee.
Nyt on kuitenkin luvassa poikkeamaa tähän rutiiniin: jokaiselle viikolle on tarjolla omanlaisensa. Huomenna Suomeen saapuu "kevätpuhallus". Eli lämmin Föhn-tuulahdus Norjan vuoriston yli. Luvassa on keväistä, ehkä hieman kosteaa ja lämmintä säätä.
Torstaina sää viilenee, perjantaina jälleen lämpenee.
– Lauantaina tulee jälleen yksi annos lämpöä lumisateen myötä, siinä voi tulla ihan hyvä pyry. Sen jälkeen ensi viikolla joudutaan isompaan talviseen matalapainetilanteeseen.
Kaiken kaikkiaan kuluva viikko on kokonaisuutena vuodenaikaan nähden lämmin. Seuraavalla viikolla sää muuttuu kylmempään suuntaan. Luvassa on pakkasviikko, mutta tarkkoja lämpötiloja on vielä toistaiseksi vaikea ennustaa.
– Koska meret ovat yhä sulia, on hankala sanoa rannalla olevien isompien kaupunkien tilannetta. Jos sää selkenee ja on heikkoa tuulta, niin hyvin voi olla etelässä kymmenen astetta pakkasta.
Sitten yllätys yllätys: sää muuttuu jälleen. Talvinen matalapaine siirtyy Pohjois-Atlantille ja se pyörittää Suomen ylle keskimääräistä lämpimämpää ilmaa. Auringonpaisteita ei ole pahemmin luvassa. Varsinkin rannikolla näyttäisi olevan suojaisaa ja loskaa.
Talven selkä katkeaa
Kuukausiennusteen viimeisellä viikolla ei saada ihmeemmin sähköä tuulivoimaloista.
– Seuraavalla viikolla toivottavasti on Olkiluoto 3 jo toiminnassa. Siellä mahdollisesti jonkinlainen korkeapaine syntyy Suomen ylle. Siinä voi olla vähäisen tuulituotannon viikko. Tuolla viikolla, kun aletaan jo olla, se alkaa talven selkä taittua, joten eiköhän sähköntuotannon ongelmat ole tämän myötä taputeltu.
Näin vaihteleva kuukausiennuste on Poudan mukaan poikkeuksellinen.
– Tällainen näin suuri säätyypin vaihtelu on harvinaisempaa. Ollaan varsinkin viimeaikoina totuttu siihen, että tulee yksi säätyyppi ja se olla junnaa paikallaan.