Kuulokoje herättää yhä epäluuloja, vaikka tekniikka on kehittynyt voimakkaasti. Kuuloliiton ylilääkäri Mari Havia kannustaa hylkäämään kielteisen asenteen apuvälineeseen, joka parantaa elämänlaatua.
Mari Havia törmää työssään ihmisiin, jotka sinnittelevät huonontuneen kuulon kanssa. Apua olisi saatavilla, mutta siihen suhtaudutaan varautuneesti.
− Joku saattaa epäillä, että jos hän aloittaa kuulokojeen käytön, kuulo huononee entisestään. Tämä ei pidä paikkaansa. Kuuleminen on aivotapahtuma, korvat vain keräävät äänet, Havia sanoo.
Ammattilainen pohtii, että kuulo-ongelmiin saattaa liittyä erityisesti vanhemman ikäpolven keskuudessa myös häpeän tunteita.
− Heidän nuoruudessaan ei ole ollut kunnollisia kuulokojeita. Nämä ihmiset jäivät usein väistämättä koulutukseltaan alemmalle tasolle kuin mihin heillä olisi ollut älyllistä kapasiteettia. He ovat olleet kuulon vuoksi elämässään alisuoriutujia.
Tänä päivänä kuulokojeet ovat kuin pieniä tietokoneita; tehokkaita ja silti visuaalisesti varsin miellyttäviä.
− Vanhus saattaa tulla vastaanotolle kahden kepin kanssa, ja silti kuulokoje on niin iso kosmeettinen haitta, ettei hän sitä halua, Havia kuvaa.
Kuva: Colourbox.com
Studio55/Jenni Kokkonen
Lue myös: