Kuusi kysymystä ministerille Finavia-käänteistä – Berner: Ei neuvotteluja ohi yhtiön hallituksen

1:38img
Julkaistu 15.09.2016 21:13
Toimittajan kuva

Johanna Tuuri

johanna.tuuri@mtv.fi

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) mukaan hän tai hänen johtamansa liikenneministeriö ei ole toiminut ohi Finavian hallituksen tilitarkastusyhtiön Deloitten kanssa tehdyssä johdannaiskauppohin liittyvässä sovintosopimuksessa. 

Valtiontalouden tarkastusvirasto VTV on arvostellut ministeriötä muun muassa yhtiön hallituksen saamista puutteellisista tiedoista tässä asiassa.

Finavian hallituksen entinen puheenjohtaja Riitta Tiuraniemi sanoi eilen ministeri Bernerin painostaneen häntä. Tiuraniemen mukaan hän sai ministeriön neuvotteleman sovintosopimuksen, joka hänen tuli viedä yhtiön hallituksen hyväksyttäväksi.

Tiuraniemi erosi hallituksen puheenjohtajan paikalta joulukuussa, koska koki ministerin ja ministeriön toiminnan epäasialliseksi. 

Berner on johdonmukaisesti kiistänyt epäasiallisen puuttumisen Finavian hallituksen toimintaan tappiollisten johdannaiskauppojen selvittelyssä.

MTV Uutiset kysyi tuoreista käänteistä ministeri Anne Berneriltä, muun muassa tämän eilen julkistamista tekstiviesteistä. 

Miksi halusitte julkistaa teidän ja Riitta Tiuraniemen väliset tekstiviestit?

Halusin julkistaa ne tekstiviestit, koska se on nyt ainoa, mitä ei ole julkaistu.  Halusin selventää sitä yhteydenpitoa, mitä oli minun ja Riitta Tiuraniemen välillä. Halusin myöskin osoittaa sitä, että viestittely on ollut suoraa ja rentoa ja myöskin sitä, että on ollut aktiivista myöskin hänen puoleltaan.  

Oliko noissa viesteissä kaikki teidän kesken käyty kirjeenvaihto?

Siinä oli kaikki meidän kesken käydyt tekstiviestit ja kaikki meidän kesken käydyt sähköpostithan on luovutettu jo aikaisemmin sekä tarkastusvaliokunnalle että Valtiontalouden tarkastusvirasto VTV:lle.

Viittasitte viestien julkaisussa julkiseen keskusteluun, onko siinä jokin virheellinen sävy? Tiuraniemi luonnehti viime syksyn tapahtumia Finavian ympärillä farssiksi.

Minusta silloin, kun me puhutaan valtionyhtiöstä, joka on menettänyt 34 miljoonaa euroa ja puhutaan yhtiön hallituksesta, joka on tehnyt ristiriitaiset ja erimieliset päätökset, niin silloin ei ole varaa puhua farssista, vaan silloin täytyy puhua siitä, että vastuullinen päätöksenteko on se, mitä tarvitaan.

Omaltani osaltani olen pyrkinyt siihen vastuullisuuteen ja siihen, ettei kevein perustein ja erimielisenä viedä näin merkittävää valtionomistamaa yhtiötä oikeudenkäyntiprosesseihin.

Näettekö, että tuo kanneoikeuden käyttämättä jättäminen oli oikea ratkaisu?

Vuoden 2009 ja 2010 kanteiden vastuut eli menetetyt oikeudet olivat hyvin alhaiset ja siinä mielessä pidin erittäin tärkeänä sitä, että ennen kuin yhtiö viedään merkittäviin kanneprosesseihin, niin on myös taustalla riittävät selvitykset.

Nyt kun yhtiön hallitus tällä hetkellä miettii näitä selvityksiä ja sitä, että nostaako se kanteita vuoden 2011 osalta vanhaa hallitusta tai toimitusjohtajaa vastaan, niin heillä on käytettävissään poliisitutkinta, heillä on tiedossa syyttäjän päätös, Finanssivalvonnan tekemä raportti pankkien toiminnasta, ja myöskin niin sanottu toinen mielipide juridisesta prosessista.

Eli nyt on tehty ne selvitykset, jotka silloin myöskin eriävän päätöksen jättäneet hallituksen jäsenet edellyttivät viime vuoden syyskuussa.  Näissä on mennyt pitkän aikaa myöskin sen vuoksi, että nämä prosessit käynnistettiin valitettavan myöhään.

Tuon sovintosopimuksen on sanottu neuvotellun ohi yhtiön hallituksen. Koetteko toimineenne hyvän hallintotavan mukaisesti?

Ei ole neuvoteltu ohi hallituksen. Hallitukselle on aina annettu kaikki tarvittavat tiedot ja hallitukselle on annettu tilaa tehdä päätöksiä. Minusta on erityisen tärkeää myöskin muistaa, että hyvän hallintotavan mukaisesti yhtiön hallituksella on vastuu yhtiön edusta ja kokonaisvaltaisesta näkökulmasta.

Omistajalla on muita aspekteja. Sen on huomioitava myöskin yhteiskunnallinen vastuu ja se, millaista viestiä annetaan ulospäin ja miten se istuu valtion muihin vastuisiin yhtä aikaa katsottuna. Ja siitä tehtävästä yhtiön tehtävänä on nimenomaan katsoa yhtiön etua. Sen takia on ollut tosi tarkkaa se, että yhtiö tekee omat päätöksensä ja omistaja tekee omansa ja mitään ohi sovittua hallituksen ohi ei ole tehty. 

VTV:n rapotti oli hyvin moitittava teitä ja johtamaanne ministeriötä kohtaan. Oletteko edelleen sitä mieltä, että tässä ei ole moitteen sijaa?

Kyllä, olen sitä mieltä, että toiminut niin yhtiön kuin valtion parasta etua suojellen ja olen tehnyt sitä nimenomaan omasta tehtävästäni käsin, sillä minulle annetulla vastuulla, mutta myöskin kunnioittaen sitä valaa, jota olen itse antanut.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa