Hylätyissä aavekaupungeissa on jotakin, joka saa monella ihmisellä selkäkarvat pystyyn. Mikä on muuttanut aiemmin niin eloisat elinympäristöt kuolleiksi ja hiljaa rapistuviksi raunioiksi?
Aavekaupungit herättävät ihmisten mielissä helposti epäilyn siemenen: Niissä täytyy olla jotain huolestuttavaa tai vaarallista, koska entiset asukkaat ovat hylänneet ne.
Joissakin tapauksissa näin todellakin on, toisissa tapauksissa syyt piilevät muissa tekijöissä.
Prypjat, Ukraina – kaikkien kavahtama Tshernobylin uhri
Tunnetuin ja kaikkien tietämä esimerkki hylätystä kaupungista Euroopassa on Prypjatin kaupunki lähellä Tsernobylin pahamaineista ydinvoimalaa.
Vuonna 1986 sattuneen tuhoisan voimalaräjähdyksen jälkeen Prypjat sai päälleen radioaktiivisen laskeuman ja sen 49 000 asukasta evakuoitiin säteilyn takia.
Sittemmin Prypjat on tullut tunnetuksi aavekaupunkina, jossa aika on pysähtynyt paikoilleen neuvostoaikaisten talojen rapistumista lukuunottamatta.
Craco, Italia – elokuvista tuttu kuollut kaupunki
Italiassa sijaitsee useita autioituneita kaupunkeja. Maan eteläosassa sijaitseva Craco on vuosisatoja vanha kaupunki, joka sijaitsee kukkulan päällä.
Alueella tapahtuneiden useiden maanjäristysten takia Cracon asukkaiden oli lopulta muutettava alapuolella sijaitsevaan kylään.
Suncamp-sivusto kertoo, että Craco on ollut kuvauskohteena useissa elokuvissa, kuten James Bond – Quantum of Solace -elokuvassa.
The Telegraph kirjoittaa, että myös Passion of the Christ -elokuvaa on kuvattu kyseisellä paikalla
Balestrino, Italia – kaupunki, josta ei tahdo löytyä tietoa
Balestrino on Cracon tavoin vuosisatoja vanha kaupunki Italiassa. Bootsnall -sivusto kertoo, että paikka herättää kiinnostusta, sillä sen historiasta on vaikea löytää tietoa.
1800-luvun loppupuolella kaupunkiin iski maanjäristysten sarja. Tiedossa ei kuitenkaan tarkasti ole, miten järistykset vaikuttivat itse kaupunkiin. Kaupunki hylättiin lopulta 1950-luvulla.
The Telegraph kirjoittaa, että kaupunki on aidattu, joten sitä ei pääse läheltä tutkailemaan. Kirkot ja linna on kuitenkin nähtävissä etäältäkin.
Doel, Belgia – aavekaupunki, jonka taloihin ei saa astua
Doelin kaupunki ei ole muuttunut aavekaupungiksi minkään katastrofin takia. Sen sijaan Doel on autioitunut ympärillään olevan elämän puristuksissa.
Doel on joutunut lähistöllä sijaitsevan Antwerpenin kasvavan sataman ja ydinvoimalan saartamaksi. Sataman laajenemisen takia Doeliin asetettiin rakentamiskielto.
Kaupungin elinvoimaisuus kärsi ja alueelle jäi asumaan vain parikymmentä asukasta. Suncamp-sivuston mukaan Doelissa sijaitseviin taloihin ei saa mennä sisään, sillä ne ovat edelleen yksityisomistuksessa.
The Guardian kertoo, että autioitunut Doel on houkutellut puoleensa runsaasti graffiti-taiteilijoita. Talojen seinät ovatkimn graffitien peitossa.
Pyramiden, Norja – ruotsalaisten rakentama, venäläisten hylkäämä
Pyramiden on Huippuvuorilla sijaitseva, alun paikan perin ruotsalaisten perustama kaivoskaupunki.
Myöhemmin alue myytiin Venäjälle. Venäläiset puolestaan hylkäsivät kaupungin vuonna 1998 kaivostoiminnan kannattamattomuuden vuoksi.
Pyramideniin pääsee vapaasti tutustumaan. Paikalle pääsee laivalla tai lumikelkalla.
Varosha, Kypros - valloitus tyhjensi kaupungin
Kyproksen saaren pohjoisosassa sijaitsevan Varoshan (Varósia) suositun loma-alueen asukkaat hylkäsivät kaupungin ennen turkkilaisten valloitusta vuonna 1974.
European Best Destinations -sivuston mukaan kaupunki on ollut hylättynä siitä lähtien.