Mänttäläinen tallinomistaja Tarja Väätänen vastaa puhelimeen Malmöstä Ruotsista, jossa hänen vinoturpainen varsansa on leikattu tällä viikolla.
– Leikkaus meni hyvin. Alerion-varsa on varsin reipas ja odotamme juuri kotiin lähtöä. Huomenna sunnuntaina olemme takaisin kotona Mäntässä, Väätänen kertoo.
– Ei tuo turpa vieläkään ihan suora ole, mutta varsa pystyy nyt leikkauksen jälkeen hengittämään kunnolla.
Varsan tarinan kertoi ensimmäisenä Aamulehti.
Väätänen kertoo olleensa järkyttynyt, kun varsa syntyi viime keväänä.
– En tiennyt ollenkaan mikä sitä vaivasi. Googlesta diagnoosi selvisi: wry nose eli vinoturpa. Yhdysvaltalaissivuilta löytyi eniten tietoa.
Hengittämisvaikeuksien lisäksi varsan oli aluksi vaikea myös syödä emänsä maitoa. Niinpä Väätänen syötti varsaa pullosta.
Väätäsen tuttu eläinlääkäri sai selville, että vinoturvan voi korjata leikkauksella, mutta leikkaus ei olisi helppo, halpa, eikä sitä todennäköisesti voitaisi tehdä Suomessa. Lopulta sopiva eläinkirurgi löytyi Ruotsista.
– Aluksi oli käsitys, että varsan voisi leikata kaksiviikkoisena. Ajattelin, että sen ajan hoidan sitä mennen tullen ja syötän tuttipullosta.
Leikkauksen odotusaika venyi lopulta kuukausiksi. Väätänen on saanut matkan varrella myös kritiikkiä siitä, miksi hän pitää vaivaista varsaa hengissä. Häntä on kutsuttu myös eläinrääkkääjäksi.
– Varsasta on tullut minulle hyvin läheinen, se on mahtava tyyppi. Totta kai tuollaiset puheet satuttavat, mutta olen koko ajan konsultoinut eläinlääkäreitä ja asiantuntijoita, jotka ovat sanoneet varsan olevan muutoin hyväkuntoinen, eikä se ole kärsinyt.
Väätänen sanoo haluavansa kertoa hevosensa sairaudesta julkisesti, jotteivät muut hevosenomistajat joutuisi samaan hämmentävään tilanteeseen kuin hän itse.
– En ollut koskaan kuullutkaan wry nose -diagnoosista, mutta sittemmin olen saanut selville, että tapauksia on Suomessa muitakin. Jos kyseessä on vaikea-asteinen vinoturpaisuus, niin vaihtoehtoina ovat joko eutanasia tai leikkaus, Väätänen kertoo.
– Nyt Alerion on seitsemänkuinen nuori mies. Jos sen kunto kestää, niin aion mennä sen kanssa kenttäratsastuskilpailuihin. Mutta ei tässä ole mitään suorituspakkoa, sekin on ihan ok, jos siitä tulee puskapolle, Väätänen sanoo.