Kaikki tuntevat Fabergén uskomattoman upeat pääsiäismunat, jotka kuuluivat Venäjän keisarillisen hovin loisteliaaseen elämään. Harva kuitenkaan tietää, että nämä maailman kauneimmat jalokiviesineet syntyivät suomalaisissa käsissä.
Pietarilainen Fabergé oli aikanaan maailman kuuluin kultasepänliike, jonka tärkein asiakas oli Venäjän keisarihuone. Erityisesti Fabergé tunnetaan jalokivin koristelluista pääsiäismunistaan, joita keisariperheelle lahjoitettiin. Näitä munia kuvaillaan maailman kauneimmiksi jalokiviesineiksi, ja niitä kuuluu esimerkiksi Englannin kuningattaren kokoelmiin.
– Kaikkein kiehtovin asia on, että ne olivat usein suomalaisten kätten valmistamia, Fabergé-asiantuntija, filosofian tohtori Ulla Tillander-Godenhielm kertoo.
– Suurimmalla osalla Fabergén työhuoneista oli suomalainen johtaja, joka suosi maanmiehiään työntekijöinä.
Myös suunnittelija Alma Pihl, jonka taidonnäyte esimerkiksi kuuluisa Talvimuna on, oli suomalainen.
Vallankumouksen jälkeen nämä suomalaiset kultaseppämestarit palasivat kotimaahansa, ja heidän tietotaitonsa kantoi suomalaista korumuotoilua aina 1950-luvulla saakka. Perinteisellä alalla tietotaito on kulkenut mestarilta nuorelle polvelle, joten Fabergén kosketuksen voi nähdä vielä tänäkin päivänä.
Kevätkukkia jalokivistä
Ylellisestä jalokivitaiteestaan tunnettu Fabergé valmisti korujen lisäksi paljon esimerkiksi koristeellisia vyönsolkia, nuuska- ja pillerirasioita sekä pieniä pöytäkelloja.
– Fabergé teki hyvin paljon muutakin, pieniä ihastuttavia esineitä, joita tavallisetkin ihmiset ostivat. Ne olivat todella hienoja, pieniä design-tuotteita ja myös pieniä käyttöesineitä, Ulla kertoo.
Upea taidonnäyte ovat esimerkiksi hämmästyttävän aidon näköiset jalokivikukat.
– Venäjän talvi on kylmä ja kova, joten Fabergé keksi valmistaa kevään kukkia jalokivistä. Ne ovat ikikukkia, luonnollisenkokoisia ja näköisiä.
Nämä upeat jalokivikukat on upotettu vesilasiin, ja ne olivat esimerkiksi pöytäkoristeita. Sekä lasi että vesi sen sisällä on valmistettu vuorikiteestä.
– Nämä olivat romanttisia esineitä, joilla ei ollut käyttötarkoitusta. Niiden tarkoitus oli ainoastaan tuottaa mielihyvää, Ulla kuvailee.
Studio55.fi/Milja Haaksluoto
Juttu on julkaistu alun perin huhtikuussa 2014.
Fabergén tarinaan perehdyttiin Studio55.fissä huhtikuussa 2013. Katso!
32:18