Osassa Bangladeshin tehtaita vaatteita tehdään yhä vaarallisissa oloissa suurille kansainvälisille vaatevalmistajille, kertoo valokuvaaja Claudio Montesano Casillas.
Brittiläinen Telegraph-lehti kertoo Casillasin kuvanneen maassa niin sanottujen epävirallisten tehtaiden arkea. Tehtaita ei ole virallisesti rekisteröity, eikä niiden turvallisuutta kontrolloida millään tavalla. Useimmissa ei ole hätäuloskäyntejä tai välineistöä tulipalojen varalle.
Epäviralliset tehtaat tuottavat vaatteita paikallisille markkinoille sekä Intiaan. Alihankkijoiden kautta niissä valmistetaan vaatteita myös kansainvälisille brändeille.
Lapset ja yhteiskunnan köyhimmät tekevät töitä näissä pajoissa.
Meksikolaissyntyinen kuvaaja Casillas kertoo nähneensä ensimmäisen tällaisen tehtaan Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa, kun hän osallistui vanhan kaupungin turistikierrokselle.
– Tehtaat joita siellä oli, eivät vastanneet mielikuvaani oikeasta tehtaasta. Sen jälkeen kiinnostuin aiheesta, ja olen yrittänyt kuvata tätä maailmaa merkkivaatteiden takana.
Työntekijät tulevat usein matkan takaa ja viettävät tehtaassa koko viikon.
– Suurin osa työntekijöistä on poikia tai miehiä. Naiset eivät voi tehdä yhtä pitkiä työpäiviä, koska heillä on velvollisuuksia kotona, ja lisäksi he eivät voi nukkua sellaisen miehen vieressä, joka ei ole heidän sukulaisensa. Matkustaminen on myös vaarallista naisille.
– Epävirallisia tehtaita on Bangladeshissa noin 7 000. Töitä tehdään kuusi päivää tai kuusi ja puoli päivää viikossa aamusta iltaan minimipalkalla, kertoo Casillas.