Pintavesien lämpötilat jäävät nyt jopa kolme astetta keskimääräistä alhaisemmaksi.
Suomen ympäristökeskuksen johtava hydrologi Esko Kuusiston mukaan järvivedet olivat vielä heinäkuun alkupuolella lähellä keskimääräisiä lukemia. Alkuheinäkuun helteiden jälkeen käänne on ollut kuitenkin jyrkästi huonompaan.
– Ilo jäi lyhytaikaiseksi, sillä suuren osan heinäkuuta useimpien järvien pintavesi on ollut pari-kolme astetta tavanomaista kylmempää, Kuusisto sanoo.
Poikkeuksellisen kylmiä järvivesiä löytyy etenkin Itä- ja Pohjois-Suomesta, jossa pintavesien lämpötila on ollut tässä kuussa vuosituhannen alhaisin. Länsi-Suomessa tätä vuotta kylmemmät järvivedet olivat vuonna 2008. Lapissa useimpien havaintopaikkojen heinäkuun viileysennätys on vuodelta 1992 tai 1996.
Jaakonpäivän kylmä kivi onkin myytti
Pintavesien lämpötila on Etelä- ja Keski-Suomen järvissä tyypillisesti tähän aikaan noin 19–21 astetta ja Pohjois-Suomessa 14–18 astetta. Tänä vuonna näistä lukemista jäädään kuitenkin yhdestä kolmeen astetta.
Tulevana lauantaina vietettyä Jaakonpäivää on pidetty kylmien vesien alullepanijana. Tosiasiassa sananlasku kylmän kiven heittäjästä on pelkkä myytti. Todennäköisyys sille, että vesi onkin seuraavana päivänä hivenen lämpimämpää kuin Jaakonpäivänä, on useimmilla havaintopaikoilla yli 50, joillakin paikoilla lähes 70 prosenttia.
Loppukesästä saatetaankin vielä uida heinäkuuta lämpimämmissä vesissä.
– Koska vedet ovat nyt viileähköjä, niiden lämpötila nousisi jonkin verran, jos ilman lämpötila kipuaisi edes pariinkymmeneen asteeseen, Kuusisto muistuttaa.
Tuulisten säiden takia lämpöenergiaa on tänä kesänä siirtynyt tavallista runsaammin syvälle vesimassaan. Esimerkiksi Kallavedessä lämpötila on 25–30 metrin syvyydessä yli 12 astetta, kun se keskimäärin tähän aikaan on vain 10 astetta.