Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan Hangon traaginen, alakouluikäisen lapsen kuolemaan johtanut veneonnettomuus aiheutui siitä, kun toisen veneen aiheuttama peräaalto muutti nopeusajoa tekevän veneen kurssia syösten sen päin katsojia.
Poker Run -veneilytapahtumassa sattuneessa turmassa 8. elokuuta kuoli 12-vuotias lapsi ja loukkaantui kaksi aikuista. Onnettomuus liittyi tapahtumassa järjestettyyn nopeusajomittaukseen, jossa tutustuttiin veneiden nopeuksiin.
Peräaalto heitti katamaraanin kurssiltaan
Tilanteessa nopea katamaraani eli kaksirunkoinen, leveä alus oli osallistunut nopeusajoon Hangon sataman edustalla.
Nopeusajo oli jo alkanut viisi minuuttia ennen ohjelmaan merkittyä aloittamisaikaa. Ilmeisesti tästä johtuen yksi nopeusajoon osallistuneista veneistä oli vasta menossa kohti lähtöaluetta. Ajaessaan kohti lähtöaluetta vene jätti jälkeensä merkittäväksi kuvailtavat peräaallot.
Onnettomuustutkintakeskus luonnehti lähtöä harkitsemattomaksi, mutta katsoi siihen liittyneen myös väärinkäsitystä. Tapatumanjärjestäjä jostain syystä oletti kaikkien veneiden olevan jo lähtöalueella, joten veneiden järjestäytyminen oli kesken tapahtuman alkaessa.
Kun katamaraani ajoi rataa pitkin täydellä nopeudella törmäsi se sivusta lähteneen veneen peräaaltoon. Otkesin kuvista näkyy, kuinka vene kallistuu vahvasti oikealle ja käy ilmassa niin, että sen kurssi muuttuu. Samalla kun vene kääntyi kohti yleisöä lennähti kuljettaja pois istuimeltaan. Vene ei ollut enää hänen hallinnassaan.
– Kertakaikkiaan lähti vene käsistä, Otkes totesi tänään tiedotustilaisuudessaan.
Lue myös: Hangon lapsen kuolemaan johtanut veneturma nosti esille uuden huolen huippunopeista moottoriveneistä
Törmäys tapahtui hyvin nopeasti
Kisaajat ajoivat suhteellisen lähellä radan reunaa, ja katsojat seurasivat siksi tapahtumia suhteellisen läheltä. Katamaraani ohitti lähimmän veneen, mutta törmäsi taaempaan veneeseen.
Tapahtumasarja oli hyvin nopea, sillä peräaaltoon osumisen ja törmäyksen välillä kului vain noin kuusi sekuntia. Veneen nopeus oli aaltoon osuessa noin sata solmua, mutta oli laskenut ennen törmäystä arvion mukaan noin neljäänkymmeneen solmuun. Se tarkoittaa noin 74 kilometriä tunnissa.
– Sata solmua on aivan valtava nopeus, Otkes tähdensi tiedotustilaisuudessa.
Yleisössä ollut vene ei tarjonnut juurikaan suojaa sen matkustajille, jonka vuoksi kaksi aikuista loukkaantui ja alakouluikäinen lapsi kuoli.
Vene hyppäsi törmäyksen vuoksi ilmaan ja putosi perä edellä veteen. Samalla kuljettaja päätyi takaisin paikalleen ja sai veneen pysäytettyä.
Lue myös: Kuutta ihmistä epäillään rikoksista Hangon traagisessa veneturmassa: 12-vuotias lapsi kuoli, kun kilpavene iskeytyi huvivenettä päin
”Varsin hurja vene”
Katamaraanissa oli kaksi 350 hevosvoiman moottoria, eli yhteensä 700 hevosvoimaa. Veneen moottorit olivat siis lailliset.
– Varsin hurja vene, Onnettomuustutkintakeskus luonnehti venettä.
Veneessä oli turvakytkin, mutta sen naru oli niin pitkä, ettei moottori sammunut, vaikka kuljettaja päätyi pois istuimeltaan. Otkes kiinnitti asiassa huomiota myös siihen, että jalkakaasu olisi ollut turvallisempi, sillä sen ansioista jalka olisi noussut kaasulta kuljettajan lennettyä istuimelta. Se olisi muutenkin hyvä nopeaa reagointia vaativiin tilanteisiin.
Suunnitelmat eivät huomioineet nopeusajoa mitenkään
Onnettomuustutkintakeskus kiinnitti huomiota siihen, että tapahtuman turvallisuussuunnitelma oli kopioitu monilta osin vuosien takaa. Jopa poliisin vuonna 2010 muuttunut hätänumero oli kirjoitettu siihen vanhassa muodossa. Erityisen huomionarvoista oli se, ettei järjestelyissä ollut tehty nopeusajoon liittyviä riskiarvioita.
– Turvallisuussuunnitelmassa ei myöskään käsitelty tapahtuman kannalta olennaista riskiä eli suurella nopeudella tapahtuvaa törmäystä. Siten sen varalle ei ollut määritelty toimia, jotka käytännössä olisivat olleet esimerkiksi radan paikan ja suunnan valintaa, turva-alueiden määrittelyä, veneille asetettavia vaatimuksia ja osallistujien opastamista, Otkes kirjoittaa.
– Nopeusajon järjestelyjä ei ollut käsitelty turvallisuussuunnitelmassa tai muissa kirjallisissa suunnitelmissa.
Otkesista turvallisuussuunnitelman puutteet korostavat ongelmaa, jossa turvallisuussuunnitelmia tehdessä ei tosiasiallisesti pohdita tilaisuuden todellisia riskejä, vaan paperit tehdään viranomaista varten.
– Ei mitään käytännön hyötyä, kyseistä turvallisuussuunnitelmaa tylytettiin tiedotustilaisuudessa.
Otkesin tietojen mukaan tapahtuma järjestetään jälleen tänä vuonna, mutta siihen ei ilmeisesti enää sisälly nopeusajorataa.
1:34