"Ihmismäiset robotit" mukaan opetukseen – kymmenen peruskoulua mukaan kokeiluun

oppilaat ja zora
Oppilaat ja Zora-robotti.
Julkaistu 29.02.2016 12:27

MTV UUTISET - STT

Kymmenessä helsinkiläiskoulussa kokeillaan tänä vuonna, miten pieniä humanoidirobotteja voi hyödyntää opetuksessa. Ohjelmoitava Zora-robotti on 57 cm korkea ja sillä on ihmismäinen vartalo. Robottia ohjataan tabletlaitteen avulla.

Zora-robotteja kokeillaan kevään ja syksyn aikana Aurinkolahden, Hiidenkiven, Vuosaaren ja Itäkeskuksen peruskouluissa, Eläintarhan, Töölön ja Malminkartanon ala-asteen kouluissa, Alppilan yläasteen koulussa, Brändö lågstadieskolassa sekä Solakallion koulussa, joka on erityiskoulu.

– Robotin avulla voi oppia hauskalla tavalla ohjelmointia. Robotti on monipuolinen oppimisen työväline, ja oppilaat saavat näin monipuolista kokemusta robotiikasta ja robottien käytöstä arjessa, sanoo opetuspäällikkö Marjo Kyllönen.

Zora-robotti voidaan ohjelmoida tekemään erilaisia tehtäviä ja siihen on ohjelmoitu valmiiksi mm. matematiikkapelejä, taukovoimisteluliikkeitä ja kuullun ymmärtämisen harjoituksia.



Robotissa on sensoreita, puhesyntetisaattori, kaiuttimet ja kamera, joiden avulla se näkee, kuulee, liikkuu ja reagoi. Zora-robotit on alun perin kehitetty hoiva-alan tarpeisiin.

Kokemuksia jaetaan kaikille kouluille

Helsinkiläiskouluille on hankittu kaksi Zora-robottia osana Koulutuksellisen tasa-arvon edistäminen -hanketta, jota rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Kaikilta kymmeneltä koululta on osallistunut vähintään yksi opettaja käyttöönottokoulutukseen, jossa perehdyttiin Zora-robotin ominaisuuksiin. Yksi robotti jää pysyvästi Aurinkolahden peruskouluun, joka tarjoaa painotettuna opetuksena teknologiakasvatusta.

IMG_0362

Ihmismäinen robotti on pian totta Suomenkin kouluissa.

Toinen robotti kiertää noin kahden viikon jaksoissa yhdeksällä kouluilla. Projektikoordinaattori Juhani Kärki perusopetuslinjalta kertoo, että koulujen kokemuksia roboteista jaetaan kaikille Helsingin kouluille.

– Jakson lopuksi koulun opettajat ja oppilaat opastavat seuraavan koulun väkeä Zoran käyttöön. Koulujen kokemuksia robotin pedagogisesta käytöstä jaetaan muille kouluille yhteisen Facebook-keskusteluryhmän kautta ja myöhemmin Opetushallituksen rahoittaman Älykkäät ympäristöt - koodilla koulu haltuun -hankkeemme verkkosivuilla, kertoo Kärki.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa