Kynällä kirjoittaminen vähentyy kouluissa – aivotutkija muistuttaa: "Parhaat muistiinpanot ovat käsintehdyt"

Kynällä tekemisen taito jää digilaitteiden jalkoihin - surkastuvatko aivot? 9:30
Kynällä tekemisen taito jää digilaitteiden jalkoihin – surkastuvatko aivot?

Suomalaisissa kouluissa suuri osa oppimateriaalista on nykyisin tietokoneella. Tietokoneella myös kirjoitetaan paljon ja tehdään läksyjä.

Osassa tutkimuksia on päädytty siihen tulokseen, että digitalisaatio heikentää oppimistuloksia. Pitäisikö kouluissa kaivaa taas kynät esiin ja piirtää ja kirjoittaa enemmän, kun sen tiedetään vahvistavan aivoja?

– Kynällä kirjoittaminen on motorisesti paljon aktivoivampaa. Muistiinpanot ovat hyvä esimerkki siitä, että luovuus on tärkeää myös muistamisen kannalta. Parhaat muistiinpanot ovat käsintehdyt, sanoo aivotutkija Minna Huotilainen.

– Kädentaidot ovat tärkeitä lapsen kehityksen kannalta. Tutkimuksissa nähdään yhteyksiä kädentaitojen ja matemaattisten taitojen välillä. Kirjoittamis- ja lukutaito ovat myös yhteydessä toisiinsa. Eli kyllä tarvitaan sitä motorista harjaantumista älykkyyden ja oppimiskyvyn kehittämiseen, Huotilainen lisää.

Yllä olevalla videolla kuullaan aivotutkija Huotilaisen terveiset koululle siitä, milloin kannattaisi käyttää teknologiaa ja milloin kynää.

Futuristi toivoo teknologian tasapainoa

Futuristi, tietokirjailija Perttu Pölönen pitää selviönä sitä, että kun nopeaa stimulaatiota tarjoava kännykkä on koko ajan käden ulottuvilla, siihen tartutaan herkästi.

– Se on tosiasia. Toki myös meille aikuisille, hän sanoo.

Pölönen toivoo, että teknologian kanssa löydettäisiin tasapaino sen sijaan, että käytäisiin joko tai -keskustelua ruutuajasta.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

– Että pystyttäisiin sopivissa määrin saamaan haltuun teknologian käyttö haltuun eikä mietittäisi sitä minään oikeana tai vääränä tai sallittuna tai kiellettynä, hän sanoo.

Pölönen uskoo kynän olevan tarpeen tulevaisuudessakin. Videolla hän kertoo, miksi kynää ei voida koskaan korvata teknologialla.

Lue myös:

    Uusimmat