Ilman huoltajaa Suomeen saapuneet turvapaikanhakijalapset arvostavat vastaanottovaiheen alussa arkisia asioita kuten kattoa pään päälle, ruokaa, vaatteita, bussikorttia sekä nopeaa nettiyhteyttä, selviää Pelastakaa Lapset -järjestön raportista.
Oleellista on nuorten mielestä myös rauha ja mahdollisuus lepäämiseen, koulunkäyntiin ja harrastamiseen.
Lasten ja nuorten mieliä painaa kuitenkin turvapaikkaprosessin pitkä kesto ja epätietoisuuden tunne. Lisäksi nuoret kaipaavat perhettään, joiden olinpaikasta kaikilla ei ole edes tietoa.
Kokemukset eriarvoisesta kohtelusta kismittävät
Vastaanottovaiheen arjessa nuoria kismittävät etenkin kokemukset eriarvoisesta kohtelusta. Sellaista saattaa raportin mukaan olla esimerkiksi se, että osa nuorista on kuskattu bussilla jalkapallokentälle, kun osa on joutunut kävelemään. Myös se harmittaa, ettei toiveita oteta huomioon asumisyksikössä.
Hyvin raskaaksi koettiin siirtyminen asumisyksiköstä toiseen. Tämä rikkoo sosiaalisia suhteita, joita vastaanottovaiheen aikana nuori solmii lähinnä muiden nuorten, opettajien ja työntekijöiden kanssa.
– Emme ole jäniksiä, joita voidaan pompottaa paikasta toiseen, kommentoi eräs nuori raportin mukaan.
Moni yllättynyt poliisin toiminnasta
Rasismia oli kohdannut vain yksi haastateltu nuori. Nuoret kokevatkin, että heitä on kunnioitettu Suomessa. Moni on Pelastakaa Lapset -järjestön mukaan yllättynyt siitä, että poliisi on hyvä ja toimii lain mukaan. Jonkun nuoren mieleen on jäänyt poliisi, joka kysyi, onko poliisiautossa liian kuuma.
Järjestön työpajoissa kysyttiin kokemuksia reilulta 50:ltä ilman huoltajaa saapuneelta lapselta ja nuorelta. Suomeen tuli viime vuonna ilman huoltajaa 3000 turvapaikkaa hakevaa lasta tai nuorta. Tänä vuonna tulijoita on ollut kesäkuun loppuun mennessä vajaat 250, kertoo Maahanmuuttovirasto.
2:13