Kysely ennustaa: Britannian työväenpuolueelle ennennäkemätön vaalivoitto

Tuore mielipidetiedustelu ennustaa Britannian työväenpuolueelle ennen näkemättömän suurta vaalivoittoa torstain parlamenttivaaleissa. Tutkimusyhtiö Survationin kyselyn mukaan Labour saisi jopa 484 parlamentin 650 paikasta, mikä olisi historiallisen suuri vaalivoitto. Vuonna 1931 konservatiivit saivat 470 parlamenttipaikkaa.

Kyselyn mukaan hallitseva konservatiivipuolue on lähellä romahtaa kolmanneksi, sillä sille ennustetaan vain 64:ää paikkaa. Liberaalidemokraateille ennustetaan 61:tä paikkaa.

Mielipidetiedustelu ennustaa työväenpuolueen nousevan suurimmaksi puolueeksi myös Skotlannissa ja saavan 38 sen 57 paikasta. Skotlannin kansallispuolue SNP olisi sen mukaan saamassa vain 10 paikkaa. Edellisissä vaaleissa SNP vei Skotlannin paikoista 48.

Britannian EU-eroa ajaneen Nigel Faragen uusi maahanmuuttovastainen puolue Reform UK olisi kyselyn mukaan saamassa vain muutaman paikan siitä huolimatta, että puolue on maan kolmanneksi suosituin. Tämä johtuu Britannian vaalijärjestelmästä, jossa kustakin vaalipiiristä vain voittaja pääsee parlamenttiin.

Kyselyä varten haastateltiin lähes 35  000:ta ihmistä.

STT korjaa juttuaan: Vuoden 1931 ennätyspaikkamäärä oli konservatiivien, ei työväenpuolueen.

Lue myös:

    Uusimmat