Kysyimme tutkijalta - millainen punkkikesä on tulossa?

1:24img
Julkaistu 22.04.2016 20:17
Toimittajan kuva

Kitta Kohonen

kitta.kohonen@mtv.fi

Punkit ovat viime vuosina lisääntyneet Suomessa ja rokotuksia myyvät punkkibussit kiitävät ympäri maata. Talvi on kuitenkin saattanut vähentää punkkien määrää. Ainakin vähäksi aikaa. 

– Sitä on vaikea arvioida, koska se on niin monen tekijän summa. Tuolla Turun seudulla oli marras-joulukuussa sellainen tilanne, että tuli kovat pakkaset ennen kuin tuli kunnon lumipeite eristeeksi siihen päälle. Näin routa pääsi pureutumaan syvälle maahan. Tämä yleensä johtaa maassa talvehtivien hyönteisten joukkokuolemiin, kertoo tutkija Jani Sormunen Turun yliopistosta.

jani sormunen

Jani Sormunen myöntää, että tuhannet punkkilähetykset aiheuttivat tutkijoille hetkellisesti stressiä. 

Punkkeja on siis mahdollisesti vähemmän kuin viime kesänä?

– Ennustetaan tai odotetaan, että ainakin Turun seudulla kesällä voisi olla vähemmän puutiaisia. Vaikea sanoa, kuinka pitkälle vaikutus kestää. Se voi olla loppukesästä palautunut jo tavalliselle tasolle, Sormunen miettii.  

Tutkijoille lähetettiin 20 000 punkkia

Turun yliopiston punkkitutkimus on ollut jymymenestys. Suomalaiset lähettivät tutkijoille yli 6600 kirjettä, joissa oli lähes 20 000 punkkia.

– Vastausinto yllätti meidän positiivisesti. Tämän piti olla yhden ihmisen puoliaikainen työ ottaa näitä kirjeitä vastaan ja käsitellä, mutta siitä tulikin kahden henkilön lähes täyspäiväinen työ melkein koko kesän ajaksi, hymyilee Sormunen.

– Me analysoimme näytteitä ja työ jatkuu pitkään. Meille tulee vielä yksittäisiä kirjeitä, joita käsittelemme, kuten viime kesänä tulleita.

 Taigapunkkeja yllättävän paljon

Suomalaisten lähettämistä punkeista noin viidennes oli meillä aiemmin harvinaiseksi luultuja taigapunkkeja.

– Ihmisten kannalta ei ole merkitystä, kumman lajin mahdollisesti kohtaa, koska molemmat levittävät samoissa määrin borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta aiheuttavaa TBE-virusta, Jani Sormunen sanoo. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa