Lääkäri Antti Heikkilä: Näin saat diabeteksen kuriin oikeanlaisella ruokavaliolla

Lääkäri Antti Heikkilä ei voi ymmärtää, miksi vanhat, pitkään toimineet ravintosuositukset heitettiin 1970-luvulla romukuoppaan. Diabetes kun on sairaus, jonka saisi helposti kuriin vähähiilihydraattisella ruokavaliolla.

Diabetes on yhä useampaa länsimaista, hyvinvoivaa ihmistä koskettava vitsaus. Lääkäri Antti Heikkilä kehottaa kääntämään katseen historiaan, jotta sairauden taustaa on helpompi ymmärtää.

− 1600-luvulla huomattiin, että sokeria pystyy puhdistamaan. Sen myötä lihavuus alkoi yleistyä. Tuohon aikaan se oli rikkauden merkki, Heikkilä aloittaa.

Kun lääkärit alkoivat tutkia ihmisten virtsaa, kävi ilmi, että lihavuusongelmasta kärsivien virtsa oli makeaa. 1700-luvun lopussa englantilainen lääkäri kehitti menetelmän, jonka myötä hän pystyi toteamaan kemiallisesti, että virtsan makeus oli peräisin sokerista.

− Toinen lääkäri ryhtyi kokeilemaan erilaisia hoitomuotoja saadakseen sokerin pois virtsasta. Lopulta hän löysi asiaan ratkaisun vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta.

Suositukset kääntyivät päälaelleen

Vähähiilihydraattinen ruokavalio oli vallitseva suositus seuraavien 300 vuoden ajan. Sitten tapahtui muutos, jota Heikkilä ei voi kuin äimistellä.

Yhdysvaltain senaatin komitea päätti vuonna 1977, että terveellinen ruokavalio on koostumukseltaan runsashiilihydraattinen ja vähärasvainen. Ei mennyt kauaa, kun Amerikan diabetesyhdistys seurasi perässä.

− Vuonna 1984 he lanseerasivat diabeetikoille virallisen suosituksen: syö mitä vain, kunhan otat helkkaristi lääkkeitä, Heikkilä kuvaa omin sanoin.

Lääkekierre katki dieetin avulla

Vallitsevat suositukset aiheuttavat diabeetikoille tukalan kierteen.

Hiilihydraatit nostavat insuliinineritystä. Insuliini on ihmisen elimistölle myrkky, jonka vaikutusta elimistö yrittää kaikin tavoin estää. Niin tarvitaan lisää insuliinia, jotta aineenvaihdunta toimii. Seurauksena on insuliiniresistenssi ja lopulta järjestelmän pettäessä tyypin 2 diabetes.

− Diabetes on hiilihydraattiaineenvaihdunnan sairaus. Nykyiset dieettisuositukset pahentavat tilannetta, ja siksi tarvitaan paljon lääkkeitä. Näiden suositusten paremmuus ei perustu mihinkään tieteelliseen tosiasiaan, ne vain tukevat lääketeollisuutta.

Heikkilä paukuttaa sitkeästi vanhoja, 300 vuoden takaisia suosituksia: vähähiilihydraattista, eläinrasvoja sisältää ruokavaliota.

− Dieetti sopii sekä tyypin 1 että tyypin 2 diabeetikoille. Perushoito tehdään ruokavaliolla, ja lääkkeitä käytetään tarpeen mukaan. Moni pääsee eroon lääkkeistä kokonaan, Heikkilä sanoo.

Positiivisia esimerkkejä riittää

Heikkilä on joutunut valtavirrasta poikkeavine mielipiteineen silmätikuksi. Häntä on syytetty muun muassa dieettinsä vaarallisuudesta.

Asiaansa perehtynyt lääkäri kehottaa jokaista kokeilemaan ohjeita itse.

− Saan jatkuvasti palautetta, että potilas on muuttanut dieetin ja päässyt eroon lääkkeistä, verenpaineesta ja muista ongelmista. Sitten potilas on mennyt lääkäriin ja saanut siellä haukut siitä, että hän on hoitanut itseään väärällä tavalla. Tämähän menee uskonnoksi!

Heikkilä lisää, että naapurissa Ruotsissa käytiin sota samasta asiasta muutama vuosi sitten. Keskustelun keulahahmoksi nousi lääkäri Annika Dahlqvist, joka kirjoitti nettiin näkemyksestään vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta diabeteksen hoitomuotona.

− Ravintoterapeutit hyökkäsivät hänen kimppuunsa, kunnes Sosialstyrenin asiantuntija totesi, että tämä on ihan hyvä hoitomuoto. Lopulta viranomaistaho hyväksyi asian. Miksi ei meillä, Heikkilä penää.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat