Vatsaelinkirurgian erikoislääkäri Mikael Victorzon kertoi Studio55.fi-lähetyksessä, miten lihavuusleikkaus tehdään.
Vielä parikymmentä vuotta sitten lihavuusleikkaukset olivat Suomessa hyvin harvinaisia, mutta tähystyskirurgian kehittymisen myötä leikkaukset yleistyivät.
Vatsaelinkirurgian erikoislääkäri Mikael Victorzon kertoi, että vielä 2000-luvun puolivälissä leikkauksia tehtiin vuosittain vain alle sata, mutta viime vuonna niitä tehtiin jo yli tuhat.
Victorzonin mukaan leikkaus voidaan tehdä monella tapaa, joista vatsalaukun ohitusleikkaus on tavallisin. Siinä katkaistaan mahalaukku ylhäältä niin, että jäljelle jää vain pieni pussi, johon ohutsuoli liitetään, minkä jälkeen ruoka menee suoraan ohutsuolen puolelle.
– Sen seurauksena koko aineenvaihdunta muuttuu, mikä vaikuttaa suotuisasti esimerkiksi 2. tyypin diabetekseen, Victorzon selitti.
Toinen vaihtoehto on tehdä vatsalaukun pienennysleikkaus, mikä on Suomessa harvinaisempaa.
– Pienennysleikkauksessa vatsalaukkua kavennetaan, minkä jälkeen kylläisyyden tunne tulee nopeammin. Pienennysleikkaus on kuitenkin vähän uudempi menetelmä, eikä siitä ole vielä olemassa pitkäaikaistuloksia.
Klikkaa kuvaa ja katso päivän lähetyksestä, minkälaisia tuloksia leikkauksella saadaan aikaan.
Lihavuusleikkausten määrä kasvoi räjähdysmäisesti
Tällaisen muutoksen lihavuusleikkaus sai aikaan – katso hurjat kuvat
Kirurgian professori: Suomalaisten ylipainotilanne on huolestuttava
Lihavuusleikkaukseen voi päästä melkein minkä ikäisenä tahansa
Näin lihavuusleikkaus hyödyttää potilaita
Tässä ovat lihavuusleikkausten suurimmat riskit
Tämän verran lihavuusleikkaus maksaa
Markku laihtui yli 50 kiloa – katso kuvat uskomattomasta muutoksesta
Näin lihavuusleikkaukseen pääsee - Täyttäisitkö sinä vaatimukset?