Lääkäri: Sikainfluenssaan ei kannata syödä tulehduskipulääkkeitä

Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva/Antti Aimo-KoivistoCopyright: MTV Oyj/Lehtikuva, 2009
Julkaistu 15.11.2009 15:00(Päivitetty 04.12.2012 11:33)

Mitä, jos uutisiin päässeet sikainfluenssan uhrit eivät olekaan menehtyneet rokotuksesta tai lääkityksestä huolimatta, vaan juuri niiden takia? Voiko aivan tavallisistakin, kuumetta alentavista lääkkeistä olla influenssapotilaalle haittaa? Jos lääkäri Antti Heikkilältä kysyttäisiin, sikainfluenssaa vastaan ei jaettaisi rokotteita eikä tautia itsestäänselvästi lähdettäisi lääkitsemään.

– Koko sikainfluenssahysteria on aivan liioiteltua. Lähtökohtani on, että kyse on lievästä taudista enkä ymmärrä, miksi asiaan liittyen on syntynyt näin suuri hässäkkä, lääkäri Antti Heikkilä toteaa aluksi.

Hän muistuttaa, että tavalliseen kausi-influenssaan kuolee vuosittain moninkertainen määrä ihmisiä sikainfluenssaan verrattuna. Toisaalta tavallistenkin influenssakuolemien taustalla on yleensä joku pitkäaikaissairaus, eikä kuolemaa pitäisi todeta pelkästään influenssan aiheuttamaksi. Ja sama pätee sikainfluenssaan.

Rokotetta ei ole tutkittu tarpeeksi

Heikkilä ei aio itse ottaa sikainfluenssarokotetta eikä suosittele sitä muillekaan. Hänen mukaansa rokotetta ei ole tutkittu tarpeeksi eikä sen kaikista sivuvaikutuksista ole tietoa. Hän vihjaa, että rokotteen ottaminen on jopa saattanut edistää joidenkin taudin uhrien kuolemia.

– Jos rokotuksen saanut henkilö kuolee, ei haluta miettiä sitä vaihtoehtoa, että rokote olisikin syynä kuolemaan. Aina vaan todetaan, että rokote ei ollut ehtinyt vielä vaikuttaa. Miksi asiaa ei koskaan tutkita? Heikkilä ihmettelee.

Viranomaisten toiminta ihmetyttää

Lehtikuva/Pekka Sakki

Lehtikuva/Pekka Sakki

Heikkilä arvostelee yhteiskunnan tapaa paheksua niitä ihmisiä, jotka kieltäytyvät heille tarjotusta rokotteesta.

– Rokotteen ottaminen on vapaaehtoista, mutta silti annetaan ymmärtää, että järkevä ihminen ei siitä kieltäydy, Heikkilä toteaa.

Hän pohtii, että rokotteesta ei uskalleta tehdä pakollista juuri siitä syystä, että sitä ei ole tutkittu tarpeeksi. Hän epäilee asian olevan niin, että kukaan ei halua ottaa vastuulleen sitä soppaa, joka syntyisi, jos pakolliseksi määrätty rokote todettaisiinkin myöhemmin terveydelle haitalliseksi.

Toinen asia, mikä Heikkilää ihmetyttää on, että viranomaiset eivät ole kyenneet antamaan kansalaisille selkeitä ohjeita, miten toimia. Vielä jokin aika sitten sairastuneita kehotettiin pysymään kotona, mutta nyt heitä patistetaankin lääkärin vastaanotolle jo kolmantena sairaspäivänä.

Heikkilä määräisi ihmiset edelleenkin kotilepoon ilman lääkkeitä. Hän neuvoo ottamaan yhteyttä lääkäriin vasta siinä vaiheessa, kun kuume nousee neljän kympin tietämille.

– Tulehduskipulääkkeet voivat jopa pahentaa tautia. Ne alentavat potilaan omaa vastustuskykyä, jolloin tauti menee helpommin keuhkoihin.

Tuoreimmat aiheesta

Studio55