Verisuonikirurgian erikoislääkäri ja dosentti Mikael Railo kertoi Studio55.fi-lähetyksessä, miten suonikohjut saavat alkunsa.
– Suonikohjut on yleinen vaiva. Jopa 30 prosenttia suomalaisista sairastaa ainakin alttiutta saada suonikohjuja, ja runsas puolet heistä saa todellisia, näkyviä suonikohjuja, Mikael Railo sanoi ohjelmassa.
Suonikohjuilla tarkoitetaan alaraajojen pintalaskimoiden vajaatoimintaa, joka vuosien saatossa tulee näkyviin sinisinä suonimöykkyinä ihon alla. Alussa ehkä vain kosmeettisesti haittaavista ja kiusallisista kohjuista tulee ajan myötä todellinen vaiva, kun runkosuonissa olevat läpät menettävät kimmoisuutensa ja toimintakykynsä.
– Läppä rupeaa falskaamaan ja veri ei kunnolla kanavoidu pois jalasta vaan lammikoituu näihin pintasuoniin, jotka turpoavat. Ihan periaatteessa sama asia kuin kuudennen kerroksen katolta olisi vesiletku kadulle saakka, niin paine on aika kova siellä alhaalla, ja se letku tuppaa turpoamaan. Vähän samalla tavalla käy ihmisen pintalaskimoissa.
Suurin syy suonikohjuihin on perinnöllisyys. Muita tekijöitä ovat esimerkiksi ylipaino, ikä ja tupakointi.
On muutamia oireita, jotka voivat kertoa suonikohjujen tulosta jo ennen niiden näkymistä.
– Paineen tunne, jalkojen turvotus, kipu, joskus jopa vähän myöhäisemmän vaiheen oire on ihon kutina. Mutta toisaalta tällaisia oireita saattaa olla muutenkin, Railo sanoi.
Miten suonikohjuja tutkitaan ja hoidetaan? Katso koko lähetys!