Kiinalaismies intoutui laulamaan niin paljon, että sai ilmarinnan. Lääkäri varoittaa, että erityisesti keski-iän ylittäneiden miesten ei kannattaisi laulaa yli kahta tuntia putkeen, jos he eivät ole siihen tottuneet.
Kiinalainen 65-vuotias mies pisti keuhkonsa koetukselle heittäytyessään yli-innokkaaseen tunnelmaan karaokelavalla. Venynyt lauluputki johti ilmarintaan, kun sukunimellään Wang esiintyvä mies lauloi kymmenen korkeita nuotteja sisältävää laulua peräjälkeen.
Tapauksesta uutisoinut South China Morning Post kertoo miehen kokeneen hengitysvaikeuksia sekä kipua rinnassaan ja vasemmassa keuhkossaan laulumaratonin jälkeen.
– Olin hetken huumassa ja pari korkeanuottista kappaletta laulettuani huomasin, että minulla oli hengitysvaikeuksia, Wang sanoi.
Oireet hämmensivät miestä, joka oli aiemmin laulanut kappaleita monia kertoja ilman, että siitä olisi koitunut ongelmia.
Lue myös: Laulatko auton ratissa? Ehkä kannattaisi
Ilmarinta vaatii nopeaa hoitoa
Aluksi kiinalaismies sivuutti karaokemaratonin aiheuttamat oireet. Kuvituskuva.Shutterstock
Wang päätti yrittää haudata kivun karaokessa, mutta kotona tuska paheni. Seuraavana päivänä mies vietiin sairaalaan, jossa hänellä diagnosoitiin ilmarinta.
Ilmarinta tarkoittaa ilmaa keuhkopussin sisässä, määrittelee Terveyskirjasto. Tila estää keuhkoa toimimasta normaalisti.
Ilmarinta syntyy tavallisesti yskimisen tai fyysisen rasituksen yhteydessä, jolloin tapahtumaa kutsutaan spontaaniksi ilmarinnaksi. Tupakointi lisää selvästi sairastumisvaaraa, sillä spontaaniin iIlmarintaan sairastuneista 90 prosenttia on tupakoijia. Ilmarinta vaatii aina välitöntä hoitoa.
Wangia hoitanut lääkärit Peng Bin-fei kertoi, että karaokelaulajan ilmarinta johtui korkeiden nuottien laulamisen tuottamasta paineesta keuhkoihin. Lääkärin mukaan vastaavanlainen vamma on yleinen erityisesti keski-iän ylittäneiden miesten keskuudessa, jos he eivät ole tottuneet laulamaan useita tunteja putkeen.
Äänenkäytön kanssa kannattaa olla varovainen
IFL Science -sivusto huomauttaa, ettei kiinalaismiehen tapaus ole ainut, jossa äänenkäyttö aiheuttaa ilmarinnan. Vuonna 2017 The Journal of Emergency Medicine -julkaisussa ilmestynyt tapausraportti kertoo 16-vuotiaasta tytöstä, joka ”huusi keuhkonsa pihalle”. Teini oli ollut suositun One Direction -poikabändin keikalla ja eläytynyt menoon karjumalla. Tytöllä ei ollut aiempia keuhko-ongelmia ja ilmarintakin saatiin hoidettua.
Kiinalaisen karaokelaulajan tapauksessa ei tiedetä, oliko miehellä aiempia keuhko-ongelmia tai olikon hän tupakoija. Onnekseen mies selvisi kuitenkin säikähdyksellä.
Äänenkäytön kanssa kannattaa joka tapauksessa olla varovainen – varsinkaan, jos ei ole tottunut laulamaan tai huutamaan korkealta ja kovaa.
Lue myös: Uskomatonta! Metallican biisi pelasti naisen karmealta hyökkäykseltä erämaassa: "Heti kun se kuuli ensimmäisen nuotin, se pakeni"
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
0:57Muistatko vielä C-kasetit?
Lähteet: South China Morning Post, IFL Science, Terveyskirjasto