EK:n entinen työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen pitää paikallisen sopimisen lisäämistä välttämättömänä. Hän opastaa nykyisin yrityksiä paikallisten eli yritys- ja työpaikkakohtaisen sopimusten tekemisessä.
Paikallinen sopiminen herättää ristiriitoja, sen edistämistä perustellaan yrityksen kilpailukyvyn lisäämisellä.
– Kyllä parhaat tulokset tulee paikallisesti räätälöimällä. Sellaista viisautta ei Helsingissä voi olla, joka tekstiin kirjoitettuna sopisi kaikkiin yrityksiin ja kaikille työpaikoille, Laatunen sanoo MTV:n haastattelussa.
Paikallinen sopiminen edellyttää Laatusen mukaan luottamusta osapuolten välillä ja kykyä löytää yhteinen etu.
– Se luottamus rakentuu siihen, että molemmat osapuolet kokevat, että tehtävän ratkaisu on kummankin intressissä ja palvelee yritystä ja yrityksen edun kautta sitten myös palkansaajia. Käytännön elämän intresseistä se ratkaisu pitää hakea, Laatunen sanoo.
Tasavertaisuuden tunnetta voidaan hänen mukaansa lisätä ottamalla henkilöstö mukaan sopimuspöytään. Laatusen mukaan keskustelun varjoon jää usein se, että laki sallii henkilöstön edustajan mukaanottamisen hallitukseen, hallintoneuvostoon tai johtoryhmään.
– Yrityksissä, joissa on oikealla tavalla toteutettu henkilöstön edustus, henkilöstö on hyvin perillä yrityksen tilasta, kehityksestä ja muutoksesta.
Jäykät työmarkkinat esteenä
Laatunen näkee paikallisen sopimisen suurimpana esteenä liian jäykät alakohtaiset sopimusnormit. Poikkeuksena on teknologiateollisuus ja sen työehtosopimus, joka on muita aloja sallivampi paikalliselle sopimiselle.
– Jos halutaan paikallista sopimista edistää, niin kyllä työehtosopimuksia pitää reilusti väljentää, Laatunen sanoo.
Hänen mukaansa työsopimusjärjestelmä on tuonut mukanaan sen ajattelun, että katsotaan kirjasta miten pitää menetellä.
– Vaatii oman aikansa ennen kuin paikalliset osapuolet rohkenevat lähteä reilusti sopimaan omista intresseistään toisin kuin mitä valtakunnallisesti on ehkä vuosikymmeniäkin sitten sovittu, Laatunen sanoo.
Hallituksen asettama kolmikantainen työryhmä valmistelee parhaillaan paikallista sopimista edistävää ja henkilöstön asemaa vahvistavaa lainsäädäntöä.
Laatunen perää, että työmarkkinajärjestöt voisivat aikataulullisesti sopia paikallisen sopimisen päälinjoista jo omissa neuvottelupöydissään. SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly totesi eilen, että paikallisen sopimisen linjaukset on tehtävä työmarkkinajärjestöjen kesken ja työehtosopimuslähtöisesti.