Lahden pitseriasurmista kolmas elinkautinen

Julkaistu 09.11.2001 12:14(Päivitetty 10.11.2001 11:50)

Kouvolan hovioikeus on antanut yhden Suomen rikoshistorian kovimmista tuomioista, kun se langetti myös kolmannen elinkautisen Lahden viimevuotisista pitseriasurmista. Ammuskelussa kuoli kolme moottoripyöräkerholaista pääkaupunkiseudulta ja Porista.

Hovioikeuden mielestä lahtelaiset Pertti Hämäläinen, Sami Koivula ja Eikka Lehtosaari suunnittelivat heidän tappamisensa yhdessä. He toteuttivat surmat määrätietoisesti ja kylmäverisesti. Hovioikeus katsoi Hämäläisenkin syyllistyneen kolmeen murhaan, vaikka hän ei itse surmannut ketään aseen mentyä epäkuntoon ensimmäisen laukauksen jälkeen. Hän sai elinkautistuomionsa 37-vuotissyntymäpäivänään. Muilta oleellisilta osin hovioikeus piti voimassa Lahden käräjäoikeuden viimekeväisen tuomion.

Kostomahdollisuus tuli sattumalta


Kouvolan hovioikeuden mukaan Hämäläinen, Eikka Lehtosaari (31) ja Sami Koivula (36) käyttivät hyväkseen sattumalta syntyneen kostotilaisuuden päivänä, jolloin Lahden käräjäoikeudessa käsiteltiin moottoripyöräkerhojen edellistä aseellista välien selvittelyä. He noutivat mukaan varaamansa aseet kaupungille pysäköidystä autosta, kun olivat ensin nähneet vastapuolen lähtevän lounastauolle keskustan pitseriaan.

Hovioikeuden mielestä ravintolassa ei ammuttu sattumavaraisesti eikä silmittömästi. Lehtosaari ja Koivula valitsivat uhreikseen moottoripyöräkerhojen keskeiset henkilöt. Molemmat ampuivat näitä ja varmistivat kuolemat lähilaukauksella.

Yhteisymmärrys toi murhatuomion


Hovioikeus tuomitsi myös Pertti Hämäläisen tekijänä, koska hän oli osallistunut koston suunnitteluun ja toteuttamiseen. Hämäläinen meni ensimmäisenä sisään pitseriaan, katkaistu haulikko valmiiksi esillä. Aseen mentyä epäkuntoon hän jäi ravintolaan odottamaan kumppaneitaan. Jälkikäteen hän yritti piilottaa yhden surma-aseen.

-Hämäläinen ei millään muullakaan tavalla osoittanut, että hän olisi suhtautunut kielteisesti henkirikosten suorittamiseen, toteaa hovioikeus. Surmat olivat murhia, koska ne oli toteutettu vakaasti harkiten ja yleistä vaaraa aiheuttaen. Teot eivät HO:n mielestä kuitenkaan osoittaneet erityistä raakuuta, koska ne oli tehty aseille ominaisesti ja uhrin kuolemaa pitkittämättä.

Kolmen murhan lisäksi Hämäläinen tuomittiin myös törkeästä pahoinpitelystä. Hänen laukauksensa takia yksi moottoripyöräjengiläinen menetti peukalon ja pikkusormen. Koivulan elinkautinen käsittää myös yhden murhan yrityksen. Hänen tarkoituksenaan oli surmata edellisen oikeusjutun pääsyytetty, mutta luotiliivi pelasti tämän hengen. Hovioikeus torjui Hämäläisen ja Koivulan väitteen alentuneesta syyntakeisuudesta. Esimerkiksi alhaisella verensokerilla ei oikeuslääkärin mielestä ollut osuutta tekoihin.

Autonkuljettaja edisti rikosta

Kouvolan hovioikeus piti ennallaan Esa Lampisen, (31) viiden vuoden vankeustuomion avunannosta kolmeen murhaan, vaikka perusteet lievenivät. Hovioikeuden mielestä ei ollut näyttöä siitä, että kaveriensa autonkuljettajaksi lupautunut Lampinen olisi ennakolta tiennyt kostoaikeista. Rikoksista oli ollut mahdollista sopia hänen kuulemattaankin.

Itse kostoisku olisi onnistunut myös ilman Lampisen panosta, sillä tekijöiden käytössä oli toinenkin auto. Lampinen tuli tietoiseksi aiotusta rikoksesta viimeistään aseidennoutoretkellä. Hän edisti surmia kuljettamalla Lehtosaaren ravintolaan sekä jäämällä odottamaan pitserian eteen auton ovi avoinna.

Korvauslinja pysyi ennallaan

HO oli Lahden käräjäoikeuden kanssa samaa mieltä korvauslinjasta. Uhrien vanhemmat saivat vaatimansa 50000 markan sijaan 40000 markkaa, ja yhden uhrin lapset elatusapua 750 markkaa kuukaudessa. Porilaisen uhrin veli jäi edelleen vaille korvausta henkisistä kärsimyksistä, koska veljekset olivat jo pitkään asuneet erillään, omissa perheissään.

(STT)

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa