Lähes 400 evakuoitu merihädässä olevalta norjalaisalukselta – pysäyttävä video kaaoksesta laivan sisältä

risteilyalus
Julkaistu 24.03.2019 10:02(Päivitetty 24.03.2019 10:10)

MTV UUTISET – STT

Norjan rannikolla merihätään joutuneesta aluksesta on evakuoitu kello 9.40 Suomen aikaa mennessä 397 matkustajaa, kertoo Norjan yleisradioyhtiö Nrk. Aluksen kyydissä oli alun perin kaiken kaikkiaan 1 300 ihmistä.

Viking Sky -risteilyalus joutui eilen vaikeuksiin myrskyn keskellä matkallaan Tromssasta Stavangeriin. Alus lähetti hätäviestin ja pyysi apua iltapäivällä. Paikalle lähetettiin useita pelastushelikoptereita ja -aluksia.

Aluksen moottorit pysähtyivät eilen myrskyssä. Yön aikana alus sai jälleen kolme neljästä moottoristaan toimimaan ja pääsi uudelleen liikkeelle. 

Suunnitelma on, että kaksi hinaajaa avustaa alusta rantautumaan Molden kaupunkiin.

Alus on marinetraffic.com -jäljityspalvelun mukaan vähän kello kymmenen jälkeen Suomen aikaa reilun 70 kilometrin päässä Moldesta.

Pelastusjohtaja Eirik Walle sanoi Verdens Gang -lehdelle aiemmin yöllä, että tilanne on vakaa ja alus hinataan Moldeen, kun aurinko on noussut.

Kapteeni on suomalainen, alus on uusi

MTV Uutisten tietojen mukaan aluksen kapteeni on suomalainen. Viking Sky on varsin uusi risteilyalus. Sen ajoi neitsytmatkansa vain vähän yli kaksi vuotta sitten helmikuussa 2017.

Aluksella on ollut reilut 1300 ihmistä. Varustamon mukaan heistä matkustajia on 915 ja miehistön jäseniä 458.

Alueelle uponnut useita laivoja

Kyydissä on turisteja pääosin Britanniasta ja Yhdysvalloista. Viranomaiset ovat valmistautuneet evakuoimaan tarvittaessa kaikki matkustajat. Työtä on vaikeuttanut myrsky ja kova aallokko, joka ei ole näyttänyt yön tunteina helpottavan. Verdens Gang -lehti kertoo, että aallot ovat jopa kahdeksanmetrisiä.

– Jatkamme evakuointeja helikopterilla toistaiseksi, pelastuslaitoksen edustaja Per Fjeld kertoi hieman ennen yhtä Suomen aikaa.

Pelastuslaitoksen mukaan laivalla olevilla ei ole vaaraa. Twitterissä jaetuissa valokuvissa näkyy, kuinka matkustajat nukkuvat laivan käytävillä pelastusliiveihin pukeutuneena.

Meri on alueella karikkoinen, ja sinne on uponnut aikojen saatossa useita laivoja.

"Helikopterimatka oli kammottava"

Laivalta evakuoitu Janet Jacob sanoi NRK:n haastattelussa, että ei ole koskaan nähnyt mitään yhtä pelottavaa.

– Matka helikopterilla oli kammottava. Tuulet tuntuivat tornadolta, Jacob jatkoi.

Toinen matkustaja kertoi, kuinka aamiaisella tavarat alkoivat täristä.

– Se oli täysi kaaos, amerikkalainen John Curry kertoi.

Apuun tullut rahtilaiva joutui itse vaikeuksiin

Evakuoiduista matkustajista kolme on loukkaantunut vakavasti, ja Norjan uutistoimisto NTB:n mukaan lisäksi kymmenkunta ihmistä on viety sairaalaan.

Poliisi on perustanut rannikolle Brynhalleniin keskuksen, jonne evakuoituja tuodaan aluksi.

Paikalle apuun tulleen rahtialuksen miehistö joutui alueella itse hätään. Aluksen moottoriin tuli vika, ja se kallistui uhkaavasti. Yhdeksänhenkinen miehistö komennettiin hyppäämään hyiseen mereen, koska pelastushelikopterin oli helpompi nostaa heidät sieltä kyytiin.

Moni pienempi apuun tullut pelastusalus joutui kääntymään takaisin korkeiden aaltojen vuoksi.

Norjalta ei toistaiseksi avunpyyntöä 

Norja ei ole pyytänyt virka-apua Suomen merivartiostoilta Viking Sky -aluksen auttamiseksi, kertoo Suomenlahden merivartioston komentaja Tom Hanén STT:lle.

– Norjalaiset olisivat todennäköisesti voineet pyytää helikopterikalustoa. Tapahtuma on kuitenkin sen verran kaukana, että he ovat varmaan kokeneet, että he eivät tällaista tarvitse, Hanén arvelee.

Lauantaina merihätään joutuneen risteilyalus Viking Skyn tilanne on kehittynyt hyvään suuntaan, sillä alus on matkalla satamaan, hän huomauttaa. Aluksella oli yli 1 300 ihmistä, joista noin 300 on evakuoitu.

Viking Sky on saanut kolme moottoriaan toimimaan, ja alus on tarkoitus hinata suojasatamaan sunnuntain aikana. Hanén arvelee, että tämä lienee ollut paikallisten pelastajien pääsuunnitelma, sillä yli 1 000 ihmisen evakuointi pelkästään helikopterivinssauksella kestäisi päiviä.

– Alus keinuu ja keli on huono, joten helikopterit eivät pääse laskeutumaan aluksen helikopterikannelle. Silloin saisi 10–15 ihmistä kerralla kyytiin, mutta nyt pintapelastajien pitää vinssata yksi ihminen kerrallaan kopteriin, mikä on hidasta, hän kuvailee.

Suuronnettomuuksiin varautuminen "vakiotoimintaa"

Suomessa toimii kaksi merivartiostoa, Suomenlahden ohella Länsi-Suomessa, jotka harjoittelevat vuosittain suuronnettomuuden varalta yhdessä muiden viranomaisten kanssa. Suomenlahden merivartiosto järjestää seuraavan harjoituksensa ensi kuussa.

– Nämä kuuluvat vakiotoimintaan kummassakin merivartiostossa, Hanén toteaa.

Toiminnan yksityiskohtia, kuten helikopterivinssausta, ihmisten etsintää vedestä ja pelastussukellusta treenataan kaiken aikaa eri yksiköissä.

– Harjoittelemme jatkuvasti, sillä kun jotain sattuu, keli on yleensä kamala. Siksi pitää pysyä hyvässä terässä.

Hanénin mukaan pahin onnettomuusskenaario olisi ison matkustajalaivan ja esimerkiksi öljytankkerin yhteentörmäys, joka aiheuttaisi vaaraa niin lukuisille ihmisille kuin ympäristölle. 


Tuoreimmat aiheesta

Laivaonnettomuudet