Lentomatkaa pelkäävän kannattaa kertoa pelostaan henkilökunnalle koneeseen tullessaan. Jos pelko estää matkustamisen kokonaan, apuna voi olla osallistuminen lentopelkokurssille.
Tutkimuksen mukaan 30 prosenttia ihmisistä kokee lentämisen epämiellyttäväksi tai pelottavaksi, sanoo lentoturvallisuusohjaaja kapteeni Jussi Ekman. Luvusta voisi päätellä, että keskimäärin joka lennolla on yksi lentopelkoinen. Osaa lentäminen ahdistaa yleisesti, ja osa saa siitä psykosomaattisia oireita: hikoiluttaa, päätä särkee tai voi pahoin.
Moni lentopelkoinen ei suostu lentämään ollenkaan. Jotkut taas yrittävät peittää tai salata pelkonsa, koska se koetaan heikkoutena. Kasvoja ei haluta menettää muiden matkustajien nähden.
− Jotta lennolle uskallettaisiin, nautitaan usein alkoholia, mutta seuraus voikin olla päinvastainen. Pelko ei poistukaan, vaan saa alkoholista lisämaustetta. Ne, jotka avoimesti kertovat pelostaan tullessaan koneeseen huomioidaan, ja heidän vointiaan kysellään lennon aikana.
Nekin matkustajat, jotka eivät pelostaan kerro kyllä tunnistetaan.
− Usein pelkäävä matkustaja on kalpea ja puristaa rystyset valkeina käsinojia. Hän kurkkii säätilaa ja kuuntelee koneen ääniä, esimerkiksi moottorin tehon muutoksia. Hän tarkkailee myös koneen kallistumisia ja käyttäytyykö henkilökunta hänen mielestään normaalisti. Jos henkilökunta havaitsee tällaisen matkustajan, mennään hänelle juttelemaan. Puhutaan jostain ihan muusta kuin pelkäämisestä, ja yritetään saada hänet sillä tavalla rauhoittumaan.
Kapteeni neuvoo reilusti kertomaan henkilökunnalle, että pelkää. Silloin asiasta voidaan keskustella ja etsiä sille syitä.
− Jos on selvinnyt jollain lailla lentokentälle, niin loppumatka perille on jo paljon, paljon turvallisempaa, Ekman kannustaa.
Finnair järjestää myös kursseja lentopelosta kärsiville. Kursseilla käydään muun muassa tutustumassa koneeseen ja lopuksi tehdään myös lentomatka. Lisätietoja kursseista saat Finnairin omilta sivuilta täältä.