Pikkujoulukausi on pian kuumimmillaan. Liikenneturva muistuttaa, että päihtynyt kuljettaja on vaarallinen kuljettaja, vaikka rattijuopumusraja ei ylittyisikään. Alkoholia nauttineen kuljettajan kyytiin ei tule missään nimessä lähteä.
Alkoholi vaikuttaa edelleen monen tieliikenneonnettomuuden taustalla. Esimerkiksi viime vuonna 41 ihmistä kuoli ja 336 loukkaantui onnettomuuksissa, joissa kuljettaja oli nauttinut alkoholia.
Syy ei ole siinä, etteivätkö suomalaiset tiedostaisi, mitä alkoholi tekee ajokyvylle. Käytännössä kaikki Liikenneturvan viime kesänä teettämään kyselyyn vastanneet tiesivät, että alkoholi heikentää kuljettajan kykyä hallita autoaan myös silloin, kun promillet jäävät alle rattijuopumusrajan.
Siitäkin huolimatta 47 prosenttia vastaajista, eli lähes joka toinen, oli valmis hyppäämään alkoholia nauttineen kuljettajan kyytiin tilanteesta riippuen.
Lue myös: Älä unohda: Poliisi saa keskeyttää ajamisesi, vaikka rattijuopumusraja ei ylittyisi – voi tapahtua jo yhden kaljan jälkeen
– Jos kuljettaja on ottanut, miksi kyytiin olisi valmis lähtemään? Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara hämmästelee tiedotteessa.
Elovaara korostaa, että selväpäisyyden edellyttäminen kuskilta ei ole tiukkapipoisuutta, vaan valinta, jolla tuetaan päihteetöntä liikennettä.
– Asiaan kannattaa puuttua rohkeasti ja varmistaa, että ratin taakse mennään vain selvin päin. Taksin tilaaminen tai auton avainten nappaaminen voi olla tärkeä liikenneturvallisuusteko. Kaverikin varmasti kiittää tästä viimeistään seuraavana päivänä, Elovaara teroittaa.
Artikkeli jatkuu videon alla.
7:13
Poliisi saa keskeyttää ajon, vaikka rattijuopumusraja ei ylittyisikään
Kesäkuussa 2020 voimaan astunut uusi tieliikennelaki antoi poliisille oikeuden keskeyttää alkoholia nauttineen autoilijan matkanteon siinäkin tapauksessa, että rattijuopumuksen tunnusmerkistö ei täyty.
Jotta poliisi saa käyttää tätä oikeuttaan, on alkoholin nauttimisella oltava selkeästi havaittava vaikutus kuljettajan ajokykyyn. Mikäli on, saadaan ajo jopa estää siihen asti, että kuljettajan elimistössä ei enää ole havaittavaa määrää alkoholia.
Käytännössä tähän oikeuteen voitaisiin vedota siinä vaiheessa, kun poliisi on pysäyttänyt kuljettajan, jonka se epäilee ajavan alkoholin vaikutuksen alaisena, mutta alkometri ei värähdä riittävästi, jotta kyse olisi rattijuopumuksesta. Jos alkometri näyttää nolla, eikä kyseessä ole myöskään minkään toisen päihteen vaikutuksen alaisena ajaminen, voidaan ajo silloinkin keskeyttää, mutta enintään kahdeksi tunniksi.
Liikenneturvan vinkit selvään pikkujoululiikenteeseen
- Mieti ennakkoon, miten kuljet juhlapaikalle ja sieltä pois.
- Suosi oman auton sijaan taksia tai julkisia. Sähköpotkulautailu tai pyöräily päihtyneenä ei ole turvallinen valinta.
- Mene vain selvän kuljettajan kyytiin. Pidä huolta myös kaverista: älä päästä päihtynyttä rattiin.
- Kiinnitä ajokuntoon huomiota myös seuraavana aamuna: silmien ummistaminen hetkeksi ei taio promilleja minnekään. Myös krapula-ajoa kannattaa karsastaa.
Lue myös: Tässä toimintaohjeet, jos poliisi on määrännyt sinut väliaikaiseen ajokieltoon
Lähde: Liikenneturva