Suomalaisista jopa 87 prosenttia pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä tai erittäin tärkeänä, selviää ulkoministeriön teettämästä kyselystä. Erittäin tärkeänä pitävien osuus on kasvanut yli 10 prosenttia viime vuodesta. Enemmistö suomalaisista on myös sitä mieltä, että kehitysavusta ei saisi leikata.
Kuitenkin samaan aikaan kun kehitysyhteistyön tuki kansan keskuudessa on korkeammalla kuin moneen vuoteen, leikkaa hallitus kehitysmäärärahoista 200 miljoonaa euroa. Hieman yllättäen, myös leikkaamista kannattavien suomalaisten osuus on kasvanut viime vuoden 16 prosentista jo 26 prosenttiin.
– Mielestäni tässä tutkimuksessa näkyy se, että suomalaiset arvostavat kehitysyhteistyötä, mutta toisaalta ymmärtävät, että tässä hankalassa taloustilanteessa myös siitä pitää leikata. Tämä on nyt vaan tehtävä, vaikka tuskaisasti, sanoo ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka.
Ristiriitaiselta tuntuva kehitys – sekä kehitysyhteistyötä tärkeänä pitävien että kehitystyöstä leikkaavien osuuksien kasvu – johtunee siis yleisestä suomalaisesta talous-pessimistisestä näkemyksestä. Siinä koetaan, että tärkeistäkin asioista pitää leikata.
Samaan aikaan maailman kriisit ovat lisänneet kehitysavun kannatusta Suomessa. Kyselyn toteuttaneen Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juha Rahkonen arvelee myös median välittämien kuvien vaikuttavan.
– Pakolaisia on maailmassa nyt enemmän kuin vuosikymmeniin, ja ihmisten hätä on konkreettisesti kaikkien nähtävillä esimerkiksi Välimeren yli tulevien siirtolaisten myötä, toteaa Rahkonen ulkoministeriön tiedotteessa.