Lähes yksi lapsi sadasta saa FASD:n – syynä alkoholinkäyttö raskausaikana

fasd
FASD on yleisin ehkäistävissä oleva sikiövaurio. Kuvituskuva. Kuvan henkilö ei liity juttuun.All Over Press
Julkaistu 23.09.2017 19:00

MTV LIFESTYLE

Raskaudenaikaisesta alkoholialtistuksesta johtuva sikiön alkoholioireyhtymä FASD kehittyy edelleen lähes joka sadannelle lapselle. Havainto tehtiin oireyhtymän globaalia esiintyvyyttä selvittäneessä tutkimuksessa.

Raskaudenaikainen alkoholinkäyttö näyttää olevan ympäri maailmaa valitettavan yleistä, vaikka sen haitat sikiölle tiedetään laajalti.

Tuoreessa tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin 24 tutkimuksen ja 1 400 alkoholioireyhtymää potevan lapsen ja nuoren tiedot. Niiden perusteella sikiön alkoholioireyhtymä eli FASD todetaan noin kahdeksalla lapsella tuhannesta, siis hieman alle prosentilla.

Vähiten FASD-lapsia syntyy Välimeren itäisillä seuduilla, jossa alkoholia käytetään hyvin vähän. Eniten tapauksia on Etelä-Afrikassa: siellä noin kymmenellä prosentilla lapsista ja nuorista on FASD-oireita. Tapauksia on paljon myös Kroatiassa ja Irlannissa, joissa FASD on todettu noin viidellä prosentilla lapsista.

Vielä yleisempi sikiön alkoholioireyhtymä on tietyissä runsaasti alkoholia käyttävissä riskiryhmissä. Esimerkiksi Australian aboriginaaliväestössä sekä vankien lapsilla FASD voi olla monta kymmentä kertaa yleisempää kuin muussa väestössä.

FASD on yhteinen termi kaikille sikiöaikaisen alkoholialtistuksen vaurioittamille lapsille. Se on yleisin ehkäistävissä oleva sikiövaurio. Oireyhtymään kuuluu yleensä kasvuhäiriö, tietyt oireyhtymälle tyypilliset kasvonpiirteet sekä keskushermoston toimintahäiriöitä ja mikrokefaliaa eli pienipäisyyttä.

Arviolta joka kolmastoista raskauden aikana alkoholia juova nainen synnyttää FASD-lapsen.

Tutkimus julkaistiin JAMA Pediatrics -lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

"Alkoholistilla täytyy olla syntipukki"

Alkoholismista omakohtaisen Happotesti-nimisen teoksen kirjoittanut Kalle Lähde vieraili Huomenta Suomessa tammikuussa 2016. Valehtelu, selittely ja salailu sekä itselle että muille olivat hänellekin tuttuja asioita.

12:07img

Tuoreimmat aiheesta

Alkoholi