Lähipäivien sää poutaista – kevään etenemisessä menossa jarru pohjaan

Lähipäivien sää on suurimmaksi osaksi poutaista mutta osin pilvistä, arvioi meteorologi Joanna Rinne Forecan sääblogissa

Vaikka sateet pysyvät korkeapaineen vallitessa poissa, pilvisyys vaihtelee päivästä toiseen. Myös lämpötilat vaihtelevat päivittäin ajoittain kylmempään, ajoittain lauhempaan suuntaan.

Huomenna pilvipeite pääsee rakoilemaan paikoin maan eteläosassa sekä siellä täällä Pohjois-Suomessa. Tuuli on heikkoa, ja lämpötila nousee maan etelä- ja keskiosassa jonkin verran plussalle. Lapissa puolestaan ollaan nollassa tai jokusen asteen pakkasella.

Tiistaina maan etelä- ja keskiosassa on laajalla alueella selkeää, pohjoisessa sää jatkuu pilvisempänä. Päivälämpötila saattaa olla hitusen viileämpi kuin maanantaina.

Keskiviikkona ja torstaina sää on jälleen pilvisempää. Todennäköisemmin pilvipeite rakoilee silloin päivisin maan etelä- ja länsiosassa.

Perjantaista sunnuntaihin ilmavirtaus kääntyy Suomessa pohjoisen puolelle. Viikonloppuna sää alkaa pakastua hieman niin, että sunnuntaina plusasteita mitataan vain paikallisesti etelässä. Suomen yli liikkuu ennusteiden mukaan ensi viikonloppuna vähäisiä lumikuuroja.

Yölämpötilat ovat koko maassa koko viikon ajan pakkasen puolella. Pakkasta voi olla ajoittain maan etelä- ja keskiosassa yksittäisissä paikoissa yli 10 astetta, pohjoisessa yli 15 astetta.

Ilmatieteen laitoksen varoituskartalla ei ole torstai-iltaan asti mitään keli- tai säävaroituksia maalle tai merelle.

Pohjoisesta hohkaa kylmää

Ensi viikon jälkeen tuleviksi viikoiksi Suomen sään ennakoidaan kylmenevän. Forecan mukaan tämä liittyy niin sanotun polaaripyörteen varhaiseen hajoamiseen.

Napa-aluetta kiertävä polaaripyörre vangitsee yleensä talvisin kylmimmät ilmamassat sisäänsä, mutta pyörteen hajotessa on kylmällä ilmalla mahdollisuus levitä etelämmäksi. Polaaripyörre hajoaa aina keväisin, mutta nyt se hajoaa keskimääräistä aiemmin.

Meteorologi Rinne arvioi, että ennakoitu viileä sää todennäköisesti jarruttaa Suomessa etenemistä kohti kevättä.

 

Lue myös:

    Uusimmat