Yhdysvallat on vaatinut Eurooppaa ottamaan lisää vastuuta Euroopan puolustamisesta.
Yhdysvaltojen puolustusministeriö Pentagonin korkea-arvoiset viranomaiset harkitsevat ehdotusta, joka toteutuessaan tarkoittaisi jopa 10 000 yhdysvaltalaissotilaan vetämistä pois Itä-Euroopasta.
Asiasta kertovat kuusi yhdysvaltalais- ja eurooppalaislähdettä NBC Newsille.
Kyse olisi noin puolesta niistä Yhdysvaltojen joukoista, jotka maa lähetti Eurooppaan sen jälkeen kun Venäjä aloitti suurhyökkäyksen Ukrainaan helmikuussa 2022.
Pois vedettävien sotilaiden tarkka määrä on kysymysmerkki, mutta harkinnassa on, että jopa puolet sotilaista jättäisi Itä-Euroopan.
Eurooppalaisviranomaiset ovat NBC Newsin mukaan huolissaan, että päätös vahvistaisi pelkoja Yhdysvaltojen sotilasmahdin katoamisesta Euroopasta.
Venäjä ”pitäisi Yhdysvaltain joukkojen vähentämistä pelotteen heikentymisenä”, sanoo Center for Strategic and International Studies -ajatushautomon varapresidentti Seth Jones CBS Newsille.
– Se lisäisi heidän halukkuuttaan sekaantua erilaisilla tavoilla Euroopassa, hän jatkaa.
USA kääntää katsettaan
Pentagon ja Yhdysvaltojen asevoimat eivät vastanneet NBC Newsin kommenttipyyntöön. Kansallisen turvallisuuden neuvoston tiedottaja totesi presidentti Donald Trumpin "arvioivan jatkuvasti joukkojen sijoittelua ja prioriteetteja".
Trumpin hallinto on tehnyt selväksi, ettei Eurooppa ole tulevaisuudessa yhtä lailla tärkeä alue Yhdysvalloille kuin aikaisemmin.
Yhdysvallat on myös Trumpin presidenttikaudella tehnyt lukuisia päätöksiä, jotka ovat hyödyttäneet Venäjää Ukrainan kustannuksella.
Vielä Joe Bidenin presidenttikaudella Yhdysvallat tuki selkeän yksipuolisesti Ukrainaa, mutta nyt Trump on toistuvasti antanut kriittisiä kommentteja Ukrainasta ja sen presidentistä Volodymyr Zelenskyistä.
Helmikuussa Yhdysvaltojen puolustusministeri Pete Hegseth sanoi Brysselissä vieraillessaan, että Euroopan täytyy jatkossa huolehtia aikaisempaa vahvemmin Euroopan puolustamisesta.
Yhdysvaltojen ulkoministeri Marco Rubio taas painotti huhtikuussa, että Euroopan Nato-maiden täytyy nostaa puolustusbudjettinsa viiteen prosenttiin bruttokansantuotteesta.
Rubio torppasi väitteet, joiden mukaan Yhdysvallat olisi eroamassa Natosta. Esimerkiksi Trumpin liittolainen ja hallinnon jäsen Elon Musk on sanonut kannattavansa Natosta eroamista.