Laitaoikeisto vahvoilla EU-vaaleissa: "Saksa, Ranska ja Italia liikkuvat"

Laitaoikeisto tulee menestymään näissä EU-vaaleissa erityisesti Euroopan suurissa maissa – Ranskassa, Saksassa ja Italiassa. Näin arvioi akatemiatutkija Timo Miettinen MTV:n Uutisextra-ohjelmassa. 

Taustalla on keskustelu turvallisuudesta, taloudesta ja maahanmuutosta. 

– Ennen kaikkea Saksassa, Ranskassa Marine Le Penin puolue on saamassa mahdollisesti aika suurenkin vaalivoiton, Puolassa, Italiassa ja osin myös Espanjassa, jossa muun muassa VOX-oikeistopopulistinen puolue on vahvistumassa, sanoo Miettinen. 

Muutoksen taustalla velloo talous ja turvallisuus – sekä jälleen kerran maahanmuuttokeskustelu. 

Löydä eurovaaliehdokkaasi MTV:n vaalikoneesta tästä!

Turvapaikanhaku puhuttaa

Monissa Euroopan maissa pyritään muun muassa ulkoistamaan turvapaikanhaku kolmansiin maihin, esikuvana Britannian kiistelty aikomus lähettää turvapaikanhakijoitaan Ruandaan.

– Sehän ei ole nyt käytännössä toteutunut Euroopassa missään. Britanniassakin korkein oikeus totesi, että se on laillisesti mahdotonta toteuttaa ja voi olla, että ne investoinnit, jotka on tehty käsittelylaitoksiin Ruandassa jää kokonaan käyttämättä.

Miettisen mukaan keskeinen linja Euroopassa on pikemminkin se, että halutaanko, että meillä on jonkinlaisia kumppanimaita. 

– Puhutaan esimerkiksi Tunisian kaltaisista maista tai länsi-Balkanin maista, jotka voisivat jollain tavalla hoitaa sen siirtolaisvirran ilman, että edes mentäisiin turvapaikkamenettelyyn. 

MTV:n Uutisextra MTV-kanavalla lauantaisin klo 19.10 ja katsovissa heti Katsomossa täällä.

Lue kaikki uutiset eurovaaleista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat