Lama romahdutti asuntojen hinnat Aurinkorannikolla

Lehtikuva/Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/Heikki SaukkomaaCopyright: MTV Oyj/Lehtikuva, 2010
Julkaistu 20.04.2010 15:00(Päivitetty 11.08.2010 12:56)

Noin 320 aurinkoista päivää vuodessa, vehreä luonto, meri ja upeat golfkentät. Nämä houkutukset kiehtovat yhä suomalaisen mieltä. Hotellin sijaan yhä useampi etsii loma-asunnokseen tai eläkepäivikseen hyväkuntoista huoneistoa tai huvilaa. Vuokraamisen ohella on suuri houkutus hankkia oma asunto.

− Kannattaa rauhassa tutustua erilaisiin vaihtoehtoihin, kysellä ja käydä vaikka katsomassa paikan päällä, Espanjassa kiinteistöyrittäjänä toiminut Teuvo Hakulinen kehottaa.

Suomalaiset ovat viimeisen 30 vuoden aikana hankkineet Espanjasta tuhansia asuntoja. Kolmisen vuotta sitten alkanut maailmanlaajuinen finanssikriisi on kuitenkin saanut monen velkaisen asunnonomistajan pulaan. Jos asunto on maksettu eikä sen realisoimiseen ole kiirettä, ovat asiat hyvin. Jos kuitenkin haluaa myydä asuntonsa, siitä voi olla vaikea saada käypää hintaa. Hyvissä hinnoissa ovat vain huippukuntoiset ja parhailla paikoilla sijaitsevat asunnot.

− Ellei ole pakko myydä niin kehottaisin varovaisuuteen. Taantuma tuskin kestää kovin monta vuotta. Ostajalle sanoisin, että nyt kannattaa etsiä. Näkemällä hieman vaivaa voi tehdä löytöjä.

Ura alkoi jo 60-luvulla

Kuva/Teuvo Hakulinen

Kuva/Teuvo Hakulinen

Teuvo Hakulinen tietää mistä puhuu. Hän on nähnyt Espanjan asuntokaupan myötä- ja vastamäet. Hakulinen on uskalikko, joka 1960-luvulla osti palan maata Fuengirolan kaupungin koilliskulmasta perustakseen sinne ratsastustallin. Hän oli tutustunut Espanjaan vieraillessaan siellä reumansa takia.

− Aurinko ja lämpö tekivät minulle hyvää, ja sairauteni pysyi kurissa. Kun sitten tuttavat alkoivat tuumailla, että heidänkin tekisi mieli aurinkoon, rakennutinkin tallin sijaan ensimmäisen rivitalon vuonna 1967.

Hakulisen yhtiö osti maata palan kerrallaan ja pystytti 20 vuoden aikana yli 400 asunnon lomakylän. Kylän nimeksi tuli Los Pacos.

− Se tarkoittaa suomeksi "muulit". Me olimme rakentajina ja alan uranuurtajina itsepäisiä ja sitkeitä, varsinaisia muuleja, Hakulinen naurahtaa.

Hakulisen rakennuttama ensimmäinen kaksio maksoi 30 000 markkaa, toinen jo 35 000, ja kiivasta kysyntää riitti. Kylää asuttivat aluksi urheilijat. Ympäristön soveltuvuus monipuoliseen harjoitteluun, asuinalueen hotellityyppinen palvelu, lämmin vesi, puhtaat lakanat ja lihapullat viehättivät myös eläkeläisiä ja pian myös perheitä. Tarjolla oli kaikkea ravintolasta kampaajaan. Kunnes tuli lama.

− 1990-luvun alkupuolen lama romahdutti meidänkin toimintamme ja vei konkurssiin. Koko omaisuutemme meni ja muutimme Suomeen. Perheestäni enää yksi poika asuu perheineen Espanjassa.

Hinnat laskevat edelleen?

Kuva/Teuvo Hakulinen

Kuva/Teuvo Hakulinen

Tällä hetkellä Fuengirola ja koko Aurinkorannikko, Costa del Sol, on tupaten täynnä kaikkia mahdollisia ihmisen tarvitsemia palveluja, myös suomen kielellä. Lapsille on koulut perusopetuksesta lukioon.

− Minunkin lapsenlapseni kirjoittaa tänä keväänä ylioppilaaksi Fuengirolassa, Hakulinen kertoo.

Asuntojen hintahaitari on mielenkiintoinen. Remonttia kaipaavan kaksion voi saada alle 80 000 eurolla. Merinäköalalla, useilla makuuhuoneilla, terasseilla ja uima-altaalla varustetusta asunnosta voi joutua pulittamaan yli miljoona euroa.

Etsimällä ja kyselemällä voi tehdä elämänsä löydön.

− Kiinteistövälittäjille tämä on kovaa aikaa. Heidän pyyntiinsä verrattuna pankki voi myydä maksukyvyttömän asiakkaansa asunnon puoleen hintaan, Hakulinen paljastaa.

Hakulisen mukaan Aurinkorannikolla pärjää täysin suomen kielellä. Hintataso on kalliimpi kuin takavuosina, mutta normaalisti elävä pärjää kyllä.

− Espanjalaisessa mentaliteetissa on oma viehätyksensä. Kaikki ei välttämättä suju niin nopeasti kuin Suomessa, mutta ihailen espanjalaisten tapaa elää tässä hetkessä. He eivät meidän tapaamme murehdi tulevia ennalta. Aurinko nousee varmasti joka aamu, Hakulinen naurahtaa.

Hakulinen on ehtinyt jo miettiä mitä Islannin tulivuoren purkaus saa aikaan Espanjassa.

− Pitkään jatkuva epävarmuus lentoliikenteessä voi hinata asuntojen hintoja vielä reilusti alaspäin.

Studio55/Marja Nyman

Tuoreimmat aiheesta

Studio55