Lance Armstrong avoimena jättiskandaalistaan – paljasti ryöpytyksen seuraukset: "Eikä siitä kärsi vain minä"

GettyImages-1278809892
Lance Armstrong.2020 Getty Images
Julkaistu 17.03.2024 10:19
Toimittajan kuva
Jere Hultin

jere.hultin@mtv.fi

Entinen pyöräilyhuippu Lance Armstrong kertoo kärsivänsä traumaperäisestä stressihäiriöstä.

Armstrong muistetaan yhdestä urheilumaailman suurimmista dopingskandaaleista, kun häneltä riistettiin vuonna 2012 peräti seitsemän Tour de France -voittoa. Armstrong menetti myös kaikki ansaitsemansa palkintorahat. Hän oli ennen paljastumistaan Ranskan ympäriajon kaikkien aikojen menestynein pyöräilijä.

Armstrong syyllistyi vuosien ajan suorituskykyä parantavien aineiden käyttöön. Hän käytti muun muassa EPO-hormonia, testosteronia ja laittomia verensiirtoja. 

Armstrong on myöntänyt käyttäneensä dopingia kaikkien voittamiensa Ranskan ympäriajojen aikana.

– Muutuin sankarista nollaksi yhdessä yössä, Armstrong totesi tuoreeltaan CNN:n mukaan The Great Unlearn -podcastissa.

Ex-pyöräilijä muistelee dopingvyyhdistä alkanutta oikeusjuttujen sarjaa ja julkista ryöpytystä. 

– Monet hurrasivat sille. Monien mielestä se oli hauskaa ja ansaitsin sen. Se on suurilta osin totta. Minusta se ei ollut kuitenkaan hauskaa, mutta varmasti ansaitsin sen. 

52–vuotias Armstrong kertoo kärsineensä paljastumisensa jälkeen traumaperäisestä stressihäiriöstä.

– Oikeusjuttuja oli kilometrin mittainen lista. Tulot romahtivat kohtuuttomasta summasta nollaan. Tuota ei voi käydä läpi kärsimättä traumaperäisestä stressihäiriöstä, hän kertoi podcastissa.

– Ajattelen, että yhteiskuntana me yhdistämme stressihäiriön ihmisiin, jotka ovat olleet sodassa, menettäneet tovereitaan, nähneet kuolemaa ja tappaneet ihmisiä. Siitä eivät kuitenkaan kärsi vain sotilaat, eikä siitä kärsi vain minä, hän jatkoi. 

Terveyskirjaston mukaan traumaperäinen stressireaktio kehittyy henkilön jouduttua kohtaamaan tapahtuman, johon liittyy joko kuolema tai vakava loukkaantuminen tai niiden uhka taikka oman tai toisen fyysisen koskemattomuuden vaarantuminen. 

Traumaperäisen stressireaktion kehittyminen ei välttämättä edellytä kokemusta omasta hengenvaarasta, vaan myös toiseen ihmiseen kohdistuvan traumaattisen kokemuksen näkeminen tai tieto läheisen tai tuttavan henkeä uhkaavasta äkillisestä onnettomuudesta voi olla traumaperäisen stressireaktion taustalla.

Tuoreimmat aiheesta

Kilpapyöräily