Länsiafrikkalaiset sotilasjohtajat ovat luoneet suunnitelman mahdollisesta väliintulosta Nigerissä, sanoo alueen talousyhteisön Ecowasin edustaja Abdel-Fatau Musah.
Ecowas antoi Nigerissä vallan kaapanneelle sotilasjuntalle viime sunnuntaina viikon aikaa palauttaa presidentti Mohamed Bazoum valtaan ja uhkasi voimankäytöllä, jos vaateeseen ei suostuta.
Ecowas-maiden sotilasjohtajat sopivat Nigerian pääkaupungissa Abujassa tarvittavista resursseista sekä voimankäytön tavoista ja ajoituksesta. Musah painotti tänään, että yhteisö haluaa tilanteen ratkeavan diplomatian keinoin ja antaa sotilasjuntalle kaikki mahdollisuudet perääntyä.
Nigerin juntta on vannonut vastaavansa mihin tahansa ulkomaiseen väliintuloon välittömästi. Juntta on pitänyt presidentti Bazoumia perheineen kiinni otettuina presidentin virka-asunnolla viime viikosta lähtien.
Nigerin naapureiden Burkina Fason ja Malin sotilasjohtoiset hallinnot ovat ilmoittaneet, että väliintulo Nigerissä olisi käytännössä sodanjulistus niitä vastaan.
Delegaatio lähti tyhjin käsin
Ecowas on pyrkinyt patistamaan sotilasjunttaa palauttamaan vallan presidentille, mutta delegaation viimeisin yritys päättyi epäonnistuneesti. Ecowasin ryhmä saapui Nigerin pääkaupunkiin torstaina, mutta toisin kuin oli suunniteltu, ryhmä ei viettänyt yötään Niameyssa eikä tavannut sotilasjuntan johtajaa tai juntan kiinni ottamaa presidentti Bazoumia.
Asiasta kertoi delegaatioon kuulunut henkilö uutistoimisto AFP:lle perjantaina.
Ecowasin 15 jäsenvaltiosta neljässä on ollut sotilasvallankaappaus vuoden 2020 jälkeen. Nigerin, Malin ja Burkina Fason ohella myös Guineassa on ollut sotilasvallankaappaus vuonna 2021.
Lue myös: Niger irtisanoo sotilaalliset sopimukset Ranskan kanssa
Kiista Ranskan kanssa jatkuu
Sotilasjuntta on ilmoittanut irtisanovansa sotilaalliset sopimukset Ranskan kanssa. Nigerissä on noin 1 500 ranskalaissotilasta taistelemassa Sahelin alueen jihadisteja vastaan.
Sotilasjuntan edustaja perusteli ratkaisua muun muassa Ranskan reagoinnilla Nigerin tilanteeseen. Nigerin sotilasjuntta on syyttänyt maan entistä siirtomaaisäntää Ranskaa sotilaallisen väliintulon suunnittelemisesta.
Ranskan ohella maassa on myös noin tuhat Yhdysvaltojen sotilasta.
Lisäksi juntta ilmoitti kutsuvansa suurlähettiläänsä pois Ranskasta ja Yhdysvalloista sekä naapurimaistaan Togosta ja Nigeriasta.
Ranska huomautti pian juntan ilmoituksen jälkeen, että ainoastaan Nigerin laillinen hallitus voi päättää sotilaallisten suhteiden katkaisemisesta. Nigerin Ranskan-suurlähettiläs niin ikään vakuutti olevansa edelleen pestissään ja uskollinen presidentti Bazoumille.
Monet ulkomaat ovat vedonneet maltin puolesta ja tuominneet vallan kaappaamisen vaaleilla valitulta johtajalta.