Länsi-Uudellamaalla valepoliisit ovat kyselleet ikäihmisiltä pankkikortteja.
Yhdessä tapauksessa valepoliisi soitti kirkkonummelaiselle, varttuneelle naiselle ja kertoi, että hänen tilinsä mahdollista väärinkäytöstä tutkitaan. Tätä varten valepoliisi kertoi tarvitsevansa naisen pankkikortin.
Valepoliisi sanoi lisäksi, että koska tutkinta on arassa vaiheessa, asiasta ei saa puhua kenellekään.
– Ensin koukutetaan luottamus puhelinsoitolla ja sitten haetaan kortti kotiovelta asti. Ilman minkäänlaista väkivaltaa nainen luovutti korttinsa miehelle, jota uskoi siviilipukuiseksi poliisiksi, kertoo Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen yleisjohtaja, rikoskomisario Lauri Hakkala.
Hän sanoo, että tekotapa on hyvin perinteinen ja että yleensä valepoliisien kohteina ovat ikäihmiset.
– Hetken asiaa mietittyään nainen alkoi epäillä, oliko ovella käynyt mies sittenkään poliisi. Hän ymmärsi soittaa hätäkeskukseen ja kuoletti pankkikorttinsa välittömästi. Varsinaista rikosvahinkoa ei syntynyt.
"Ilmiö jatkunut vuosia"
Poliisi tutkii tapauksia virkavallan anastuksena, mutta mahdollisesti myös maksuvälinepetoksina ja anastuksina. Länsi-Uudenmaan poliisi varoitti valepoliiseista Twitter-tilillään.
– Vastaavia tapauksia tai yrityksiä on ollut poliisilaitoksemme alueella viime aikoina taas useampia. Näitä tulee ryppäinä, ja ilmiö on jatkunut vuosia aktivoituen aina uudelleen.
Hakkala kertoo, että tekijöitä on vuosien aikana saatu myös kiinni.
-Osasta taas ei ole jäänyt mitään jälkeä, jota olisimme voineet seurata. Rikostyypin tekijäpiiri on laaja.
Hakkala muistuttaa, että poliisin tunnistaa virkamerkistä, jonka hän on aina velvollinen esittämään ihmisen pyynnöstä.
– Aina voi pyytää nähtäväkseen virkamerkkiä - poliisin vaatetuksesta riippumatta, Hakkala ohjeistaa.
– Ikinä koskaan poliisi ei kysy yhtään mitään tunnuslukuja puhelimitse eikä sähköpostilla. Tunnuslukuja ei pidä luovuttaa kenellekään.