Lapinlahtelaisessa koulussa laulettiin virsiä ja lausuttiin ruokarukouksia päivittäin – rehtorille vakava huomautus

Lapinlahdella Paloisten koulun rehtori on saanut aluehallintovirastolta maanantaina vakavan huomautuksen uskonnollisten tilaisuuksien järjestämisestä koulupäivien yhteydessä. 

Asia tuli vireille aluehallintovirastoon hallintokanteluna marraskuussa 2023.

Koulussa on lausuttu päivittäin ruokarukous ja aloitettu koulupäivä aamunavauksella laulamalla virsiä tai osia siitä.

Näin ollen Itä-Suomen aluehallintovirasto arvioi, ettei oppilailla ja heidän huoltajillaan ole ollut vapautta valita, osallistuuko oppilas uskonnonharjoittamisen piirteitä sisältäviin tilaisuuksiin. 

Aluehallintoviraston tiedotteessa todetaan, että koulun perinteillä ja kasvatusperiaatteilla ei voida perustella sitä, että joku vastoin tahtoaan joutuisi koulussa osallistumaan uskonnon harjoittamiseen.

Aluehallintovirasto antoi vakavan huomautuksen koulun rehtorille, koska hän on käytännön vastuussa opetuksen järjestämiseen liittyvistä ratkaisuista. 

Rehtorin katsottiin laiminlyöneen velvollisuutensa noudattaa lainsäädäntöä ja määräyksiä uskonnollisten tilaisuuksien järjestämisessä koulupäivien aikana.

Aluehallintovirasto kiinnitti päätöksessään myös Lapinlahden kunnan huomiota siihen, että opetuksen järjestäjä vastaa siitä, että oppilaiden ja heidän huoltajiensa oikeudet toteutuvat. 

Perusopetuksen järjestäjä on vastuussa oppilaiden ja heidän huoltajiensa uskonnonvapauden turvaamisesta. 

Lue myös:

    Uusimmat