Lapsiasiavaltuutetun tiedotteessa todetaan, että sekä kansanvälinen että kansallinen lainsäädäntö edellyttävät lapsen mielipidettä hoitotoimenpiteissä.
HUS:n lastentautien erikoislääkärit Anna Kotiranta ja Minna Kanervo ovat ottaneet Helsingin Sanomissa kantaa siihen, että lasten koronatesti on "kajoava, kivulias ja pahoinpitelyn tunnusmerkit täyttävä toimenpide".
MTV Uutisten haastattelemat Kotiranta ja Kanervo sanovat, että kaikki lasten testit eivät ole lääketieteellisesti perusteltuja.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL päivitti lapsia koskevaa koronaohjeistusta tiistaina. Ohjeen mukaan lasta ei tarvitse testata, jos oireilu on hyvin lievää, lapsi ei ole altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle, eikä perheessä kukaan ole matkustanut edeltävän 14 vuorokauden aikana.
Myöskään nuhan tai aivastelun vuoksi ei tarvitse hakeutua testiin, jos muita oireita ei ole. Kouluun tai päiväkotiin voi ohjeen mukaan palata yhden oireettoman päivän jälkeen.
Lapsen suostumus tarvitaan
Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen korostaa tiedotteessaan, että kun testin tekeminen lapselle on välttämätöntä, on huolehdittava, että lapsen ikä ja kehitystaso huomioidaan.
– Vaatimus ilmenee sekä YK:n lapsen oikeuksien yleissopimuksesta että kansallisesta lainsäädännöstä, tiedotteessa todetaan.
Perustuslain mukaan kenenkään henkilökohtaiseen koskemattomuuteen ei saa puuttua ilman laissa säädettyä perustetta.
Terveydenhuollossa lapsen fyysiseen koskemattomuuteen voidaan kuitenkin puuttua, kun se on tarpeen hoitotoimenpiteiden suorittamiseksi. Näytteenotto katsotaan hoitotoimenpiteeksi, johon sovelletaan alaikäisen potilaan asemaa koskevaa sääntelyä.
Pekkarisen mukaan potilaan asemasta ja oikeuksista annetun lain mukaan terveydenhuollossa tulee selvittää alaikäisen potilaan mielipide hoitotoimenpiteeseen, kun se on mahdollista huomioiden tämän ikä ja kehitystaso.
Alaikäisen oma suostumus toimenpiteeseen tarvitaan, kun hän kykenee päättämään hoidosta itse.
Muuten lasta tulee hoitaa yhteistyössä huoltajan tai muun laillisen edustajan kanssa. Lapsen oikeuksien sopimus ja Suomen laki velvoittavat huoltajia vastaamaan lapsen hyvinvoinnista.
Pekkarisen mielestä myös pienen lapsen kanssa tulee keskustella, miksi ja miten koronavirustesti tehdään. Testin tekemisen tulee tapahtua lapsiystävällisesti ja lapsen tulee voida kokea olonsa turvalliseksi testin aikana.
Pekkarinen muistuttaa, että myös lapsella on oikeus yksityisyyteen ja koronatestissä on kyse henkilökohtaisesta terveystiedosta.
Tiedotteessa muistutetaan THL:n linjauksesta, että päiväkodilla tai koululla ei ole oikeutta vaatia todistusta lapsen koronatestistä eikä edellyttää, että todistus on ehto päiväkotiin tai kouluun palaamiselle.