Helsingin Jokerit kohtaa ensi kaudella uudistuneen KHL:n. Maailman toiseksi kovin kiekkosarja muuttaa muotoaan, kun sarjaan asetetaan kova palkkakatto. Tämän pitäisi tasoittaa voimasuhde-eroja. Käykö näin? Jokereiden päävalmentaja Lauri Marjamäki epäilee.
KHL:n ensi kauden palkkakatto on 900 miljoonaa ruplaa eli nykykurssilla hieman yli 11 miljoonaa euroa.
Miksi muutos on sitten niin iso?
KHL:n jättiseurat TsSKA, Kazan ja SKA ovat operoineet tähän mennessä valtavilla budjeteilla. Eri lähteiden mukaan isompien seuraajien pelaajabudjetit ovat pyörineet jopa kolmen miljardin ruplan tuntumassa. Täten nykyinen palkkakatto lyö kunnolla kapuloita rattaisiin.
Yleinen näkemys on ollut se, että maltillisemmalla budjetilla operoiva Jokerit olisi uudistuksen iso hyötyjä. Jokereiden pelaajapalkkiot ovat olleet vuodesta toiseen nykyisen palkkakattorajan alapuolella.
Tämä meinaa siis sitä, että Ilmalan joukkueen meno jatkuu lähes samana, kun taas pahimmat kilpakumppanit joutuvat säästölinjalle.
Jokereiden päävalmentaja Lauri Marjamäki esittää kuitenkin vastateorian. Hän varoittaa, ettei Jokerit välttämättä hyödy uudistuksesta niin paljoa.
– Isommat seurat eivät varmasti pysty pitämään kaikkia niin sanottuja "maajoukkuemiehiä" itsellään. Tuollaiset pelaajat jakaantuvat nyt muihin joukkueisiin. Venäjällä on kuitenkin niin laadukas juniorikoneisto ja niin paljon hyviä nuoria pelaajia, että isot joukkueet voivat olla jatkossa vielä intohimoisempia ja luisteluvoimaisempia kuin aiemmin, Marjamäki pohtii MTV Urheilulle.
Marjamäki viittaa siihen, että isot seurat voivat joutua luopumaan kallispalkkaisista "kolmosketjun pelaajista", joiden tilanne tulee nuoria lahjakkuuksia.
– Voi olla, että muutos tasoittaa voimasuhteita, mutta onko se Jokereiden etu? Ei meidän kannata uhrata liikaa energiaa siihen. Keskitymme omaan juttuumme ja teemme sen laadukkaasti. Tiedämme kuitenkin sen, miten vaikeaa on menestyä tuossa sarjassa. Se tässä onkin mielenkiintoista, että mahdollisuudet ovat olemassa ja pystymme niihin itse vaikuttamaan.
Uutta verta
Toki, Jokereilla oli jo tänä keväänä oiva sauma horjuttaa jättiläisiä – ensimmäistä kertaa koko sen KHL-historian aikana. Jokereiden piti kohdata pudotuspelien toisella kierroksella Pietarin SKA, jolla ei ole enää aiemmilta vuosilta tuttua tähtisikermää.
Pudotuspelisarjan alla Eurooppaan levisi koronaviruspandemia. Ja sen pituinen se. Kausi ohi.
– Meille jäi kova menestymisen halu. Se on varmasti iso voimavara tulevalle kaudelle, Marjamäki uskoo.
Jokereiden kauden 2019-20 tarina oli Mikko Lehtonen. Tähtipuolustaja takoi ennätykselliset pisteet ja keräsi suurimman huomion.
Ensi kaudella Helsingin Jokerit on yhtä Mikko Lehtosta vajaa Helsingin Jokerit. 26-vuotias puolustaja otti ja lähti, kun hän allekirjoitti NHL-sopimuksen Toronto Maple Leafsin kanssa.
Jokereiden tarina ei kuitenkaan rajoittunut pelkästään Lehtoseen. Marjamäen mukaan kaudessa oli paljon positiivista.
– Otimme askeleen eteenpäin niin organisaationa kuin joukkueena. Ja kaiken lisäksi pelasimme parasta jääkiekkoa kauden lopulla, pudotuspeleissä.
– Meillä oli leveämpi ja kokeneempi joukkue. Pelin tasapaino oli selkeästi parempaa kuin aiemmin. Ja ylivoima oli koko kauden ajan KHL:n parasta.
– Siellä oli monia osoituksia siitä, että menimme eteenpäin, Marjamäki näkee.
Kauden jälkeen Jokerit on kokenut useita muutoksia. Ne eivät rajoitu pelkästään pelaajiin, vaan myös Marjamäen valmennustiimi meni remonttiin.
Uusina niminä mukaan hyppäsivät Pekka Kangasalusta ja Ari-Pekka Pajuluoma.
– Saimme kaksi valmentajaa, joilla on erittäin paljon intohimoa. He molemmat ovat olleet kahden vuoden ajan SM-liigassa päävalmentajina. Uskon, että tuosta on iso apu myös minulle. He tietävät, että miltä päävalmentajasta tuntuu kaiken tuulen ja tuiskeen keskellä. Heillä on erityisosaamista, Marjamäki kuvailee.
Tämän lisäksi Jokerit-luotsi hehkuttaa yhtä jatkavaa tahoa, apuvalmentajaa Tony Virtaa.
– Hän oli ensimmäistä vuotta mukana ja hän sai erittäin positiivista palautetta. Hän vastaa meidän ylivoimasta ja hyökkääjien peluuttamista. Hän oli todella vakuuttava. Hienoa, että hän jatkaa, Marjamäki iloitsee.
Tiedote, tiedote, tiedote
Toissa viikolla Jokerit tiedotti uusista pelaajista yksi kerrallaan.
Tiistai: Anders Lindbäck maalille.
Keskiviikko: Huippusentteri Jordan Schroeder Ilmalaan.
Torstai: Julius Junttila viilettämään hyökkäykseen.
Perjantai. Jakub Krejcik puolustukseen.
Ja vielä maanantai: Iiro Pakarinen hyökkäykseen.
Lukuisat tiedotteet loivat vaikutelman siitä, että Jokerit menee nyt totaalisen uusiksi.
Tämä on harhakuvitelma.
– Meille tuli jo edelliskaudeksi seitsemän uutta pelaajaa. Ja nyt on tullut seitsemän. Että ei se joukkue nyt niin hirveästi uudistu, Marjamäki muistuttaa.
– Meillä on hyvä runko tuossa. Varmaan tapa, miten julkaisimme pelaajat, sai luulemaan ja ajattelemaan, että meille tulee nyt uutta ukkoa kauhealla syötöllä.
Tulijoiden lisäksi Jokereista poistui nimekkäitä pelaajia. Lehtonen lähti NHL:ään, jättipakki Oliver Lauridsen Ruotsiin ja Steve Moses Sveitsiin. Nimilistalta puuttuvat myös maininnat Peter Reginistä ja Petri Kontiolasta. Samaan aikaan tähtipuolustajan Sami Lepistön Jokerit-uran jatko on kysymysmerkki.
– Pelaajilla oli aika paljon päättyviä sopimuksia. Fakta on kuitenkin se, että meidän pitää mennä koko ajan eteenpäin ja uudistua. Siellä oli muutamia pelaajia, joiden kanssa keskustelimme, että voisivatko he jatkaa. Emme päässeet yhteisymmärrykseen ja ei siinä. Olemme saaneet nyt parhaassa iässä olevia pelaajia, jotka eivät ole vielä näyttäneet parasta osaamistaan.
Mutta vieläkö Jokerit vahvistuu? Seuraan on huhuttu muun muassa NHL:ssä pelaavaa Henrik Borgströmiä.
Marjamäki sanoo, ettei hän odota ketään – ainakaan tässä vaiheessa.
– Mun mielestä meillä on äärimmäisen hyvä joukkue. Voimme lähteä tuolla ryhmällä uuteen kauteen.
– Mutta katsotaan nyt, että mikä on tilanne ja milloin sarjat alkavat. Tuolla on varmasti paljon pelaajia vapaana ja työttömänä juuri nyt.
– Ollaan viisaampia parin kuukauden päästä, Marjamäki sanoi hankintoihin liittyen.