Leipäjonoasiakkaiden vatsatautitapaukset jäivät pelkiksi väitteiksi – Hursti: Lämmennyt ja vanhentunut mozzarella oli tarkoitus hävittää

Terveystarkastaja löysi noin 200 kiloa lämmennyttä ja vanhentunutta mozzarellajuustoa ruoka-apua vähävaraisille Helsingissä jakavan Hurstinavun varastotiloista. Yllätystarkastuksen syynä oli valitus, jonka mukaan eräät henkilöt epäilivät sairastuneensa syötyään Hurstin jakamia elintarvikkeita.

Terveystarkastaja teki poliisille tutkintapyynnön asiasta ja nyt syyttäjä vaatii oikeudessa yhdistyksen kasvoina tunnetulle Heikki Hurstille rangaistusta terveysrikoksesta ja elintarvikerikkomuksesta. Helsingin käräjäoikeus alkoi käsitellä asiaa eilen, jolloin myös jutun esitutkinta tuli julkiseksi.

Hursti kiistää syytteet.

Poliisin kuulusteluissa Heikki Hursti ihmetteli sairastumisväitteitä. Hänen mukaansa yhdistykselle ei ollut ilmoitettu sairastumistapauksista.

– Luulisin, että sellaisessa tapauksessa kuluttaja ottaisi meihin yhteyttä. Ihmettelen, kun tarkastaja sanoi, että sellaista on tapahtunut, Hursti sanoi poliisille.

Poliisikuulusteluissa Helsingin elintarvikevalvonnalta kysyttiin, oliko niiden tiedossa todennettuja sairastapauksia.

– Todennettuja ruokamyrkytyksiä ei ole, terveystarkastaja vastasi poliisille.

Syyttäjä tyytyikin toteamaan, että epäilty rikos "on ollut omiaan aiheuttamaan vaaraa toisen hengelle tai terveydelle".

Mozzarella oli tarkoitus hävittää

Ilmoitus Hurstinavun jakamien elintarvikkeiden aiheuttamista sairaustapauksista tehtiin alun perin Ruokavirastoon. Virasto välitti ilmoituksen Helsingin elintarvikevalvonnalle.

Yhteydenoton oli tehnyt "kuluttaja", jonka mukaan "joitain henkilöitä" oli sairastunut Hurstinavun ruuista. Yhteydenotto sisälsi myös selostusta siitä, miten ruokakasseja pakataan Tattarisuon varastotiloissa ja miten niitä säilytetään päivien ajan huoneenlämmössä ennen jakamista.

Tattarisuon varastoon tehdyssä yllätystarkastuksessa löytyi huoneenlämmöstä jaettavaksi tarkoitettuja ruokakasseja, joissa oli kasvisten ja kuivatuotteiden lisäksi pilaantuvia, kylmäsäilytystä vaativia elintarvikkeita eli mozzarellajuustoa.

Heikki Hursti kertoi poliisikuulusteluissa, että mozzarellajuustopaketit olivat jääneet huoneenlämpöön viikonlopun ajaksi.

– Meillä oli tarkoitus hävittää ne, mutta tarkastajat tulivat ennen sitä, Hursti kertoi.

– Joku vapaaehtoinen työntekijä oli kuitenkin ehtinyt laittaa kyseisiä juustoja jaettaviin ruokakasseihin, joten otimme kasseista juustot pois ja hävitimme ne.

Tarkastajien välittämään ruokamyrkytysväitteeseen Hursti totesi, ettei yhdistys voi vaikuttaa siihen, miten ja kuinka kauan ruoka-avun saajat säilyttävät heidän jakamiaan elintarvikkeita.

– Jos olemme jakaneet pakastettuja tuotteita, niin meillä on ollut niiden kohdalla kyltti, jossa se kerrotaan, ja vastaanottaja tietää, ettei niitä kannata pakastaa uudelleen.

Prosesseihin parannusta

Hurstin mukaan yhdistys säilyttää kylmätuotteet normaalisti Helsinginkadulla, josta ne myös jaetaan vähävaraisille. Tattarisuon tiloissa yhdistys säilyttää Hurstin mukaan enimmäkseen kuivatuotteita ja vaatetavaraa sekä kosmetiikkaa. 

Hurstin mukaan tavarantoimittajat toivat kuitenkin joskus yllättäen kylmätuotteita Tattarisuolle, jolloin tuotteita säilytettiin jäähdytetyssä kuorma-autossa varaston pihalla. Myös tarkastuspäivänä valmiiksi pakatut ruokakassit oli Hurstin mukaan tarkoitus panna kylmäautoon.

Tällä kertaa työntekijät eivät olleet kuitenkaan heti löytäneet johtoa, jolla auto kytketään sähköverkkoon. Auton kylmälaitteet kytkettiin päälle tarkastajien läsnäollessa.

– Niitä (ruoka-apukasseja) ei ollut todellakaan tarkoitus jättää huoneenlämpöön, Hursti sanoi poliisille.

– Tämä prosessi sai meidät katsomaan entistä tarkemmin, mitä ja missä säilytämme. Tämän myötä saimme myös nopeammin tilaamamme kylmähuoneen.

Lue myös:

    Uusimmat