Eläinrakkainkaan koiran- tai kissanomistaja ei nauti lemmikkinsä turkkiin keväästä syksyyn tarttuvista vapaamatkustajista, punkeista. Siksi on hyvä tietää, miten ötökät kuuluu poistaa. Entä uskaltaako lemmikin kanssa nukkua samassa sängyssä punkkikaudella?
Kerroimme aikaisemmin, millaisilla eri valmisteilla lemmikkejä voi suojata punkkeja vastaan. Jotkut valmisteista jopa karkottavat punkkeja. Jos lemmikin iholla kuitenkin jo liikkuu punkki, sen voi poistaa paljain käsin tai hanskat kädessä.
Jos punkki on ehtinyt purra kiinni, se poistetaan tarttumalla siihen mahdollisimman läheltä sen suuosaa eli lemmikin ihoa.
– Sitten varovasti kiertämällä se otetaan pois. Apuna voi käyttää punkkipihtejä, joilla saa punkista varman otteen. Mitään rasvaa punkin päälle ei saa laittaa, pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Mirja Kaimio kertoo.
Lopuksi punkki hävitetään esimerkiksi polttamalla.
Osa lemmikkien omistajista nukkuu samassa sängyssä kissojensa ja koiriensa kanssa. Onko se riski punkkikaudella?
– Tuohon on vaikea ottaa mitään jyrkkää kantaa. Tavallaanhan punkki menee sinne, missä on lähin uhri. Jos se on jo päässyt vaikka koiraan, sillä ei ole mitään tarvetta enää vaihtaa isäntää, vaan se takertuu hyviin olosuhteisiin sinne karvojen sekaan. Mutta jos punkki ei olekaan vielä kiinnittynyt vaan vasta kävelee karvan seassa, silloin on tietysti pieni riski, että se voi vielä siirtyä ihmiseen.
– Riskin pienentämiseksi suosittelen käyttämään lemmikillä punkkilääkkeitä. Mutta ei punkkien saamista kissoista tai koirista kuitenkaan uskoakseni tarvitse hirveästi pelätä, Kaimio sanoo.
Punkkikausi tuo taudit mukanaan
Huomenta Suomessa käytiin läpi punkkien ihmisillä aiheuttamia sairauksia ja niiden oireita toukokuussa 2015.
10:04