Lemmikkieläimiin kohdistuvia laiminlyöntejä ja rikoksia tulee aiempaa enemmän esiin – rikokset sukupuolittuneita

Eläinsuojeluvalvonnan tehtävistä yhä suurempi osa kohdistuu seura- ja harrastuseläimiin.

Vuonna 2020 epäilyyn perustuvista eläinsuojeluvalvonnan tarkastuksista jo runsaat 70 prosenttia kohdistui lemmikkieläimiin ja hevosiin.

–  Vielä kymmenen vuotta sitten enemmistö tarkastuksista kohdistui tuotantoeläimiin, mutta sen jälkeen suhde kääntyi päinvastaiseksi. Seura- ja harrastuseläimiin kohdistuvat tarkastukset ovat tuplaantuneet kymmenessä vuodessa, kertoo eläinlääkäri ja väitöskirjatutkija Elli Valtonen STT:lle.

Vuonna 2020 tarkastuksista kohdistui lemmikkieläimiin noin 4  600, hevosiin noin 500 ja tuotantoeläimiin noin 2  000.

Seura- ja harrastuseläinten osuus korostuu myös eläinsuojelurikosten tuomioissa. Käräjäoikeuksien antamista tuomioista vuosina 2011–2021 kaksi kolmasosaa koski seura- ja harrastuseläimiä.

Valtosen mukaan ilmoitusten lisääntyneeseen määrään vaikuttaa se, että kuntiin on saatu vuodesta 2009 eläinsuojeluvalvontaan erikoistuneita virkaeläinlääkäreitä lakiuudistuksen myötä.

–  Valvontaan on ohjattu resursseja ja ihmiset ovat oppineet tekemään ilmoituksia myös hädässä olevista lemmikkieläimistä. Voisi ajatella myönteisesti, että ihmiset eivät hyväksy eläinten huonoa kohtelua vaan haluavat puuttua siihen, Valtonen avaa.

Valtosen mukaan suurin osa eläinsuojeluilmoituksista tehdään koirista. Usein lemmikkieläinten tilanne on päässyt huonoksi.

Ongelmat kärjistyvät osittain siksi, että lemmikkien pitoon ei kohdistu vastaavaa säännönmukaista valvontaa kuin ammattimaiseen eläintenpitoon.

Rikokset sukupuolittuneita

Tuomioissa erottuvat muun muassa lemmikkieläimiin kohdistuvat väkivaltarikokset sekä laajamittaiset eläinsuojelurikokset.

Valtosen havaintojen mukaan rikokset ovat sukupuolittuneita. Väkivalta on useammin miesten ja laajamittaiset teot sekä passiiviset laiminlyönnit naisten tekemiä.

Laajamittaisessa teossa voi olla kyse niin sanotusta eläinten keräilystä. Se on eräs alalaji pakonomaisesta keräilystä, joka löytyy myös psykiatrisesta tautiluokituksesta.

Lue myös:

    Uusimmat