Li Anderssonin nettikolumni: Hallitus haluaa leikata työttömyysturvaa – työttömyyden perusteella

Nettivieras Li Andersson
Lehtikuva
Julkaistu 11.12.2017 17:47

MTV UUTISET

Sipilän hallitusta on syystä kritisoitu siitä, että hallituksen leikkauspäätökset iskevät kaikkein pahiten jo valmiiksi heikoimmassa asemassa oleviin ihmisiin, kirjoittaa Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson.

Kun hallitus on ollut valmis käyttämään yhteiskunnan varoja kasvattaakseen hyvätuloisten ja työssäkäyvien ihmisten käytettävissä olevia tuloja, on sen sijaan leikattu heiltä, joilla jo valmiiksi on kaikista vähiten: pienituloisilta eläkeläisiltä, opiskelijoilta ja työttömiltä.

Hallituksen tuoreinta esitystä työttömyysturvajärjestelmän uudistamiseksi on luonnehdittava kaikkien aikojen pohjanoteeraukseksi jopa tämän hallituksen mittakaavassa. Jatkossa työttömien perusturvaa leikataan sen perusteella, että he ovat työttömiä.

"Aktiivimalli"-nimitys harhaanjohtava

Kyse on "aktiivimalli"-nimellä kulkevasta työttömyysturvan leikkurista. Esityksen nimi on syvästi harhaanjohtava. Sillä ei ole mitään tekemistä aktiivisuudesta palkitsemisen kanssa.

Jatkossa työttömyysturvaan voidaan tehdä 4,65 prosentin leikkaus, jos työtön ei kolmen kuukauden aikana ole ollut palkkatöissä, harjoittanut yritystoimintaa tai osallistunut työllistymistä edistäviin palveluihin.

Jotta aktiivisuusehto täyttyisi, pitää olla töissä 18 tuntia kalenteriviikon aikana, ansaita yritystoiminnasta vähintään 240 euroa tai olla vähintään 5 päivää työllistymistä edistävissä palveluissa tarkastelujakson aikana.

Malli koskee kaikkia työttömiä työnhakijoita, eli niin työmarkkinatuen, peruspäivärahan kuin ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan saajia.

Tämän mallin ongelma on ensinnäkin se, että se ei palkitse aktiivisuudesta lainkaan, vaan ainoastaan töiden saamisesta. Voit lähettää kuinka monta työhakemusta ja käydä kuinka monessa työhaastattelussa tahansa, silti sinulta tullaan leikkaamaan työttömyysturvaa, jos et ole onnistunut saamaan työpaikkaa.

Voit käyttää kuinka monta tuntia tahansa vapaaehtoistoiminnan parissa, silti sinulta leikkataan työttömyysturvaa, jos et ole onnistunut saamaan mistään työkokeilupaikaa.

Malli on epäreilu

Juuri tämän takia malli on niin epäreilu, ja täysin eri maailmasta kuin ne toimenpiteet, joihin yleensä viitataan aktiivisella työvoimapolitiikalla. Työttömiä tullaan jatkossa rankaisemaan perustuen sellaisiin tekijöihin, joihin he eivät itse omalla aktiivisuudellaan voi vaikuttaa.

Jos asuu korkean työttömyyden paikkakunnalla, ei ole työpaikkoja, joihin voi mennä välttääkseen leikkuria. Jos palkkatukeen ja työvoimapalveluihin osoitetut resurssit leikataan, kuten tämän hallituksen toimesta on tehty, ei ole kursseja tai palkkatuetun työn paikkoja, mihin mennä leikkurin välttämiseksi.

Kaiken lisäksi malli kohtelee työttömiä todella eriarvoisesti, koska kaikkien työllistymismahdollisuudet eivät ole yhtä hyvät. Mitä pidempään työttömyys on jatkunut, sitä vaikeampaa on yleensä työllistyä. Työttömän työnhakijan koulutustausta ja työkokemus vaikuttavat työllistymismahdollisuuksiin, kuten myös sairaudet.

Monilla paikkakunnilla ei yksinkertaisesti vain ole tarjolla työpaikkoja samalla tavalla kuin pääkaupunkiseudulla.

Järkevämpää olisi palkitseminen

Jos hallitus olisi kiinnostunut palkitsemaan aktiivisuudesta, se kehittäisi sellaisia malleja, joissa työtöntä myös palkitaan siitä. Yksi esimerkki on viime vaalikaudella käyttöön otettu suoja-osa, joka mahdollistaa 300 euron tienaamisen ilman, että se vaikuttaa työttömyysetuuden tasoon.

Se luo positiivisen kannustimen ottaa vastaan lyhytaikaisempia töitä rankaisematta kuitenkaan heitä, joiden kohdalla se ei onnistu.

Vasemmistoliitto on esittänyt suoja-osan korottamista 500 euroon lyhytaikaisten töiden vastaanottamisen helpottamiseksi. Toinen keino olisi uudistaa työttömyysturvan sanktiojärjestelmää.

Tällä hetkellä karensseja saa automaattisesti jopa useiksi kuukausiksi, jos ei ole osoittanut aktiivisuutta työnhaussa edellytetyllä tavalla. Tällaisen mekaanisen sanktiojärjestelmän sijaan, joka pitää ihmisiä toimeentulotukiloukussa, järjestelmää pitäisi uudistaa niin, että oikeus työttömyysturvaetuuteen palautuu heti, kun työtön jälleen täyttää työttömyysturvan saamisen ehdot.

Se olisi aktiivisuudesta palkitseva järjestelmä, joka purkaa kannustinloukkuja. Työttömien omaehtoista opiskelua tulisi helpottaa ja palkkatukeen ohjata enemmän resursseja, jotta tarjolla on palveluita ihmisten tarpeita vastaavasti.

Työttömyys on todella kova paikka kun se tulee kohdalle. Se vaikuttaa helposti itsetuntoon ja pitkittynyt työttömyys saa monet tuntemaan olonsa epäonnistuneeksi ja turhautuneeksi.

Viimeinen asia, mitä työttömät tarvitsevat on "aktiivimallin" kaltaiset leikkurit, joiden taustalla tosiaan vaikuttaa olevan hallituksen näkemys siitä, että työtä kyllä on, jos työttömät vain viitsisivät ottaa sitä vastaan...

Harvoin törmää lakiesityksiin, jotka osoittavat hallituksen olevan näin vieraantuneita siitä todellisuudesta, jossa sadat tuhannet suomalaiset elävät. 

Tuoreimmat aiheesta

Aktiivimalli