Libanonin ex-pääministerin salamurhasta päätös 15 vuoden jälkeen – yksi Hizbollah-miehistä todettiin syylliseksi

EPA libanon, hariri
Julkaistu 18.08.2020 23:36

MTV UUTISET – STT

Kansainvälisen Libanon-erityistuomioistuimen mukaan Hizbollah-liikkeen jäsen Salim Ayyash osallistui maan entisen pääministerin Rafik Haririn salamurhaan.

Kolmen muun Hizbollahin jäsenen osalta syytteet hylättiin. Kukaan neljästä syytetystä ei ollut paikalla oikeudenkäynnissä. Hizbollah-liike oli jo aiemmin ilmoittanut, ettei se tunnusta erityistuomioistuinta tai sen päätöksiä.

Tuomioistuimen tiistaina julkistaman päätöksen mukaan Syyriaa tai Hizbollah-liikkeen johtoa ei voi todisteiden valossa suoraan yhdistää Haririn salamurhaan.

Hariri surmattiin pommi-iskussa Beirutissa vuonna 2005. Räjähdyksessä sai surmansa myös 21 muuta ihmistä ja yli 200 haavoittui.

Syyttäjien mukaan Hariri murhattiin, koska hän uhkasi Syyrian vaikutusvallan jatkumista Libanonissa.

Salamurha johti laajoihin mielenosoituksiin ja Libanonissa vuosikymmeniä olleiden syyrialaisjoukkojen vetäytymiseen maasta.

Hollannissa tuomionlukua kuulemassa ollut Rafik Haririn poika Saad Hariri, hänkin Libanonin entinen pääministeri, sanoi tyytyvänsä oikeuden päätökseen.

Lue myös: Libanon julisti Beirutiin kahden viikon poikkeustilan – ihmisoikeusjärjestö pelkää mielenosoitusten tukahduttamista

Tuomioistuin aloitti jo 2009

Hariin salamurhaa käsitellyt oikeusprosessi on ollut ainutlaatuinen ja kestänyt yli kymmenen vuotta.

Se ei ole välttämättä vieläkään ohi, sillä oikeuden päätöksestä on mahdollista valittaa.

YK perusti Libanonin pyynnöstä salamurhaa käsittelemään erityisen tuomioistuimen (Special Tribunal for Lebanon, SLT), joka aloitti työnsä jo vuonna 2009.

Varsinainen oikeudenkäynti alkoi vuonna 2014.Haagissa toimivan tuomioistuimen piti julkistaa päätöksensä reilu viikko sitten, mutta sitä lykättiin Beirutin tuhoisan satamaräjähdyksen takia.

SLT:tä pidetään maailman ensimmäisenä kansainvälisenä tuomioistuimena, joka on perustettu tutkimaan terrorismirikosta.

Vaikka YK päätti sen perustamisesta, kyseessä ei ole YK:n tuomioistuin. Kansainvälisestä luonteestaan huolimatta SLT on käsitellyt Haririn tapausta Libanonin lain mukaan.

Tuomioistuimen työn on arveltu maksaneen satoja miljoonia euroja. 

3:11img

Myös Suomi lähetti apua räjähdyksessä tuhoutuneeseen Beirutiin – näin vastaava räjähdys olisi turmellut Suomea

Lue myös: Kuka omisti Beirutiin hylätyn läpimädän laivan ja kohtalokkaan ammoniumnitraattilastin? Vyyhtiin on sotkeutunut vaikenevia liikemiehiä, epämääräisiä tarkastajia ja veroparatiisimaiden yhtiöitä

Lue myös: Libanonin hallitus eroaa – neljä ministeriä ehti luopua salkuistaan ennen pääministerin eropäätöstä

Tuoreimmat aiheesta

Libanon