Kun muualla keskisessä Suomessa vihertää ja kesä on vihdoin aluillaan, samalla leveysasteella itärajalla Lieksan Kivivaarassa on vielä melkein metri lunta.
– Tämä on erikoinen paikka. Sade tulee täällä lumena, kun se muualla Pielisen alueella tulee vetenä, kertoo Suomen ympäristökeskukselle lumi- ja routahavaintoja keräävä Risto Kiiskinen.
Kivivaara on korkealla merenpinnasta ja alueella vallitsevat myös itäiset ilmavirtaukset. Noin 40 vuotta alueella tiiviisti liikkunut entinen rajavartija on vakuuttunut, että syynä on ilmastonmuutos.
– Perehdyin asiaan jo parikymmentä vuotta sitten tarkemmin. Nyt saavat tieteentekijät selvittää, Kiiskinen tuumaa.
Myöhäisin kevät 35 vuoteen
Viralliset lumilinjamittaukset tehdään aina kuukauden 16.päivä. Kivivaarassa lumen määrä on ympäristöön suhteutettuna Kiiskisen arvion mukana vain lisääntynyt. Mutta on ollut myös vuosia jolloin lunta ei ollut edes huhtikuun 16. päivänä.
Tänä vuonna Kiiskisen mittaustyöt jatkuvat edelleen. Mies hiihtää havaintopisteelle, hyppää suksilta ja solahtaa yli polven märkään lumeen.
Toukokuun 16. päivän virallinen lukema on vanhalla niityllä olevassa mittauspisteessä peräti 70 senttiä. Ja se on vielä avoin maastokohta johon aurinko paistaa.
– Vuonna 1981 oltiin juuri näitä aikoja täällä. Hiihdin partiossa ja minulla on merkintöjä, että olisin 19. päivä rämpinyt täällä. Nyt on vähintäänkin niin paljon lunta.
Lumi on märkää ja raskasta. Kiiskinen punnitsee luminäytteet. Vaaka näyttää, että painoa on 200 kiloa neliömetrille.
Vaikuttaa Vuoksen vesistöön
Tämä ilmastoltaan erikoinen paikka on Pietarsaaren korkeudella aivan itärajan pinnassa, legendaarisen sotapolun Rukajärven tien varressa. Kiiskisen lähes kymmenkunta mittauspistettä ovat osittain rajavyöhykkeellä. Niittypisteeltä Venäjän rajalle on kilometri.
Kiiskisen alueelta tekemät havainnot ovat Suomen ympäristökeskukselle Sykkeelle tärkeitä, koska ne indikoivat lumitilannetta myös Venäjän puolella. Sieltä ei tule mittaustuloksia.
– Tämä on Pielisen altaan valuma-aluetta ja lumimäärillä on merkitystä koko Vuoksen vesistön tilannetta arvioitaessa, Kiiskinen selittää.
Kesä kertarytinällä
Entä milloin hiihtokelit sitten loppuvat Kivivaarassa?
– Luppaan, että juhannukseen mennessä kaikki on sulanu, Kiiskinen vitsailee.
Tosiasiassa lysti voi loppua todella nopeasti.
– Metrinkin lumihanki häviää viikkoon, jos tulee lämpövirtaus, mutta ei ole semmosta vielä tulossa.
Kiiskinen tykkää lumesta entisenä huippuhiihtäjänä ja vuoden 1976 pikamatkan suomenmestarina. Lumi ei ole miehen mielestä luonnon kannalta ollenkaan huono asia.
– Parasta on kun lumi viipyy mahdollisimman pitkään maassa ja sitten kesä tulee kerralla. Se on hyvä asia marjojen ja pölyttäjien kannalta.