Aurinko houkuttelee ulos urheilemaan ja tekemään pihatöitä. Mutta miten liikkua terveellisesti helteillä?
Esimerkiksi työelämässä kuumatyön katsotaan alkavan, kun lämpötila ylittää 28 plusastetta. Silloin ihmisen kyky poistaa lämpöä elimistöstä alkaa heikentyä. Tietyn lämpölukeman sijaan tärkeämpää on kuitenkin kiinnittää huomiota lukemien heilahteluun. Asiasta keskusteltiin perjantaina Huomenta Suomen aamussa.
– Merkitystä on tietysti sillä, jos tulee nopeita muutoksia. Ihmisten olisi hyvä ensin tottua siihen lämpötilaan, sanoo liikuntalääketieteen erikoislääkäri Arja Uusitalo Helsingin urheilulääkäriasemalta.
Korkea lämpötila kuormittaa elimistöä ja aiheuttaa eräänlaisen stressitilan. Aineenvaihdunta ja elintoiminnot kiihtyvät ja sitä kautta energiankulutus kasvaa. Myös kehon lämpötila nousee, jos lämpöä ei pystytä poistamaan.
Ihminen ei aisti, kun nesteytys alkaa heikentyä
– Nestevaje pääsee helposti yllättämään, Uusitalo toteaa.
Tästä syystä onkin tärkeää nauttia nestettä tietoisesti ja säännöllisesti. Kehossa alkaa toki ilmetä erilaisia oireita, jos vettä on unohtanut nauttia kuuman päivän aikana. Janon tunteen alkaessa on nestehukka kuitenkin jo päällä.
Erityisen alttiita lämmön aiheuttamille riskeille ovat iäkkäät ihmiset ja nuoret lapset. Myös fyysisesti huonokuntoiset, kroonisia sairauksia sairastavat sekä tietynlaisen lääkityksen omaavat kuuluvat riskiryhmään.
– Auringosta tai lämmöstä voi seurata useanlaisia asioita. Voi tulla auringonpistosta, pyörtymistä, lämpöhalvausta, uupumusta ja erilaisia lihaskramppeja, Uusitalo listaa.
Tunnista lämpöhalvaus näistä oireista
Lämpöhalvauksella tarkoitetaan tilaa, jossa elimistö lämpenee liiallisesti. Ensimmäinen oire on yleensä väsymys ja huimaus. Muita oireita ovat muun muassa pahoinvointi, sekavuus, sykkeen kiihtyminen ja rytmihäiriötuntemukset.
Runsaalla nesteytyksellä vointi saattaa parantua nopeastikin. Pitkään lämmölle ja auringolle altistuneen on syytä nauttia myös suoloja, sillä niitä poistuu hikoilun mukana. Lisäksi kannattaa hakeutua suojaan auringolta ja laskea kehon lämpötilaa esimerkiksi viileässä suihkussa.
– Alkoholihan on vähän samanlainen asia kuin se lämpö. Se laajentaa verisuonia ja poistaa nestettä kehosta aktiivisemmin eli sehän ei ole hyvä juoma kuumalla kelillä korvaamaan nestevajetta, Uusitalo muistuttaa.