Lindsay julkaisi videon siitä, miten lukihäiriö vaikuttaa häneen. Haaste avasi monille dysleksian todellisuutta. – Ovatko nämä edes sanoja, Lindsayn haastetta kokeillut nuori ihmetteli.
Terapeutti Lindsay Fleming julkaisi esimerkkivideon näyttääkseen visuaalisin keinoin, miltä lukivaikeus saattaa näyttää. Jo kymmenet tuhannet ovat nähneet Lindsayn lukemishaasteen, kertoo Metro.
Lindsaylla itsellään on lukihäiriö
Lukivaikeudesta käytetään myös nimiä lukihäiriö tai dysleksia. Sillä tarkoitetaan lukemisen ja kirjoittamisen vaikeutta. Lindsaylla itsellään on diagnosoitu dysleksia 6-vuotiaana, kertoo Buzzfeed.
– Oletko koskaan miettinyt, millaista on lukea, jos luokassa ihmisellä on lukihäiriö? No, olen lisensoitu terapeutti, ja minulla on sinulle haaste, joka kertoo, millaista se on, Lindsay sanoo.
Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.
Hänen takanaan on teksti, joka katsojan pitäisi lukea. Tekstissä kirjaimet kuitenkin vaihtuvat ja vaihtavat satunnaisesti paikkoja.
Videollaan Lindsay esittelee, miltä lukeminen hänestä itsestään usein tuntuu. Muille lukihäiriö voi näyttäytyä eri tavalla.
Noin 5–10 prosentilla työikäisistä aikuisista on lukivaikeus. Se ei katso ammattia tai koulutustasoa, muistuttaa Erilaisten oppijoiden liitto ry.
Lukivaikeus ilmenee hyvin monin eri tavoin, ja osa ihmisistä ei välttämättä edes osaa yhdistää, että töissä koettujen hankaluuksien taustalla on lukivaikeus.
Kun lukemisessa on vaikeuksia, kirjainten ja numeroiden paikat voivat vaihtua, ja tekstin rivien seuraaminen voi olla hankalaa. Kirjaimet voivat ikään kuin hyppiä paperilla. Pitkiä sanoja voi olla vaikeaa lukea tai ymmärtää, samaa virkettä voi joutua lukemaan uudelleen; myös esimerkiksi ajat ja päivämäärät voivat mennä sekaisin. Lukivaikeus voi aiheuttaa myös oikeinkuulemisen vaikeutta tai vaikeuttaa kirjoittamista.
LUE MYÖS: Joukossamme elää ihmisryhmä, joka ei ymmärrä yleiskieltä – Leealaura kertoo, mitä on selkokieli
"Lukihäiriöisenä minusta on ihanaa, että tämä leviää"
Lindsay sai kiitosta videon jakamisesta ja dysleksiatietouden levittämisestä.
– Kiitos, että jaoit tämän ja annoit minulle lisää ymmärrystä! On tärkeää, että ihmiset voivat katsoa asioita myös muiden näkökulmasta, eräs kommentoija toteaa.
– Lukihäiriöisenä minusta on ihanaa, että tämä leviää ja auttaa tietoisuuden lisäämisessä. En voisi koskaan selittää tätä [tilaani] ihmisille kunnolla, toinen sanoo.
Haaste avasi monille lukihäiriön todellisuutta.
– Ovatko nämä edes sanoja, haastetta kokeillut nuori ihmetteli omalla videollaan.
Kouluaikana Lindsay koki olevansa tyhmä
Kouluaikana Lindsay koki olevansa tyhmä diagnoosistaan ja saamastaan avusta huolimatta. Hän oli myös turhautunut ja koki, että kaikki menestys oli pelkkää tuuria, ei hänen kovan työnsä tulosta.
– Äitini kuvaili aikaisessa vaiheessa saamiani läksyjä taisteluksi, joka usein päättyi kummankin kyyneliin.
LUE MYÖS: Oletko tullut ajatelleeksi? Tällaista sanaa suomen kielessä ei ole olemassakaan
"Tapasin ajatella, että en mitenkään voisi menestyä, kun en osaa edes tavata"
Lindsay kertoi Buzzfeedille, että saa aina lukihäiriöstä kertoessaan runsaasti kiitosviestejä muilta, joilla on dysleksia. Hän toivoisi opettajien selittävän oppilailleen, mitä lukihäiriö on, sekä jakavan tietoa myös muille.
Haastetta kokeiltiin netissä. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.
– Minulle on selkeää, että heistä tuntuu samalta kuin minusta ennen. Tapasin ajatella, että en mitenkään voisi menestyä, kun en osaa edes tavata, Lindsay kuvailee.
– Koen, että on tärkeää auttaa näitä ihmisiä, ja muita, ymmärtämään, miten vaikeaa on olla lukihäiriöinen koulujärjestelmässämme. Haluan valaista sitä, miten sinnikkäitä ja menestyneitä lukihäiriöiset ovat.
LUE MYÖS: Et kai sinäkin lausu yhtä kirjainta väärin? Tätä suomalaisten mokaa kielipoliisit eivät voi käsittää
Lue lisää lifestyle-aiheista!
Lähteet: Tiktok.com/@lindsay.fleminglpc, Eoliitto.fi, Metro.co.uk, Lukihairio.fi, Buzzfeed.com