Lintuinfluenssaa esiintyy yhä luonnonvaraisissa linnuissa Etelä-Suomessa, vaikka epidemian painopiste siirtyi syksyllä muuttolintujen mukana Etelä- ja Keski-Eurooppaan. Asiasta tiedottaa Ruokavirasto.
Uusimmat varmistuneet tapaukset ovat Helsingistä viime kuun lopulla löytyneet sinisorsa ja tundrahanhi, joilla kummallakin todettiin linnuille korkeaa kuolleisuutta aiheuttava H5N1-tyypin lintuinfluenssa.
Tundrahanhi on Suomessa melko harvinainen talvehtija.
Ruokavirasto kehottaa ylläpitämään siipikarjatilojen ja muiden lintujen pitopaikkojen tehostettua tautisuojausta, sillä tartuntariski on Pohjois-Euroopassa yhä korkea.
Joulu-tammikuussa siipikarjatilojen tartuntoja ilmeni muun muassa Tanskassa ja Etelä-Ruotsissa.
Lue myös: Lintuinfluenssa leviää huolestuttavalla tavalla: Puoli miljoonaa kanaa määrätty lopetettavaksi Israelissa
Lintuflunssa leviää herkästi
Lintuinfluenssa leviää Ruokaviraston mukaan herkästi luonnonvaraisista linnuista siipikarjaan ja muihin lintuihin, jos linnut ovat suorassa tai epäsuorassa kontaktissa keskenään.
Lintuinfluenssaan viittaavista tautiepäilyistä, mukaan lukien luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemat ja yksittäiset kuolleet petolinnut, tulee ilmoittaa kunnan- tai läänineläinlääkärille.
Mikäli oireita havaitaan siipikarjassa tai muissa vankeudessa pidettävissä linnuissa, asiasta on ilmoitettava heti kunnaneläinlääkärille, joka huolehtii tarvittavien näytteiden lähettämisestä Ruokaviraston Helsingin toimipaikkaan.
Muut yksittäiset kuolleena löydetyt luonnonvaraiset linnut voi hävittää sekajätteenä.
Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen villilintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin.