Jalkapalloilija Lionel Messi on omistaja veroparatiisiyhtiössä, selviää myöhään sunnuntaina julkisuuteen tulleista niin sanotuista Panama-papereista. Asiasta kertoo muun muassa kansainvälisen tutkivien toimittajien järjestö ICIJ.
Asiakirjojen mukaan argentiinalaishyökkääjä ja hänen isänsä omistavat Panamassa Mega Star Enterprises -nimisen yhtiön. Yhtiö on ollut olemassa ainakin vuodesta 2013 lähtien, ja sen on perustanut panamalainen asianajotoimisto Mossack Fonseca. Messi kertoi isänsä välityksellä, ettei halua kommentoida asiaa.
Barcelonan supertähteä Messiä ja hänen isäänsä on jo aiemmin epäilty Espanjan verojen kiertämisestä Belizeen ja Uruguayhin rekisteröityjen tekaistujen yhtiöiden avulla vuosina 2007-2009. Molemmat ovat kiistäneet syytökset.
Yleinen syyttäjä esitti, että vain isä Jorge Messi olisi joutunut syytteeseen. Espanjalainen oikeusistuin vahvisti kuitenkin viime lokakuussa, että molempia epäillään rikollisesta toiminnasta.
Syytteiden mukaan kaksikko pimitti yli neljä miljoonaa euroa Messin sponsorisopimuksista saamia tuloja monimutkaisella yritysjärjestelyllä. Messien on määrä olla tapauksesta oikeuden kuultavana toukokuun lopussa.
Molempia odottaa oikeudessa kolme syytekohtaa, joista jokainen saattaa tuoda seitsemän ja puoli kuukautta vankeutta. Espanjassa lyhyitä vankeustuomioita ei yleensä panna täytäntöön ensikertalaisille.
Messit maksoivat 2013 verottajalle vapaaehtoisesti viisi miljoonaa euroa maksamattomia veroja ja korkoja.
Viisi kertaa maailman parhaaksi pelaajaksi valittu Messi tienaa kymmeniä miljoonia euroja kaudessa.
Fifan moraalin vartija sisäiseen tutkintaan
Sunnuntaina julkistettu laaja tietovuoto heittää aiempaa synkemmän varjon myös korruptioskandaalissa pahoin ryvettyneen Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan ylle. Asiakirjojen mukaan Fifan eettisen komitean jäsenenä järjestön lahjontaa tutkivalla uruguaylaisella asianajajalla Juan Pedro Damianilla on läheisiä yhteyksiä skandaalin ytimessä olevaan järjestön entiseen varapuheenjohtajaan, maanmieheensä Eugenio Figueredoon.
Damianin väitetään työskennelleen firmansa kanssa seitsemälle Figueredon veroparatiisiyhtiölle. Figueredoa syytettiin Yhdysvalloissa korruptiosta ja rahanpesusta, mutta hänet luovutettiin joulukuussa Uruguayhyn. Hän on jo myöntänyt ottaneensa vastaan lahjuksia tv-yhtiöiltä.
Asiakirjojen mukaan Damiani on tehnyt palveluksia myös Hugo ja Mariano Jinkisille, jotka hallinnoivat Argentiinan alueliigojen rahakkaita televisiointioikeuksia. Liikemiehiä epäillään kymmenien miljoonien lahjuksien maksamisesta Fifan Latinalaisen Amerikan tapahtumien tv-oikeuksien saamiseksi.
Damianin toiminta ei ole ollut rikollista, mutta moraalisesti arveluttavaa. Fifan eettinen komitea ilmoitti alkavansa tutkia hänen kytköksiään Figueredoon.
Damian myönsi, että hän on ollut tekemisissä Figueredon kanssa, mutta kiisti liiketoiminnan kenenkään korruptioskandaalissa Yhdysvalloissa epäiltynä olevan kanssa.
Pelaajien palkkoja kierrätetty veroparatiiseissa
Vuodetuissa asiakirjoissa mainitaan useita nykyisiä ja entisiä huippupelaajia sekä seuroja, jotka ovat vältelleet tai minimoineet veroja veroparatiisien avulla. Seuroja mainitaan vähintään parikymmentä, mukaan lukien tunnettuja suurseuroja, kuten Boca Juniors, Inter Milan ja Real Sociedad.
Esimerkiksi Real Sociedadin väitetään kierrättäneen vuosien ajan ulkomaalaispelaajiensa palkkoja useiden veroparatiisien kautta. Espanjan verottajalle pelaajat ilmoittivat todellisia tulojaan pienemmät ansiot.
Platinillla ollut vuosia yhtiö Panamassa
Tunnetuimpia listan henkilöitä on Euroopan jalkapalloliiton puheenjohtaja Michel Platini. Ranskalaisen kerrotaan perustaneen Panamaan pöytälaatikkoyhtiö 2007, jolloin hänet valittiin Uefan johtoon. Yhtiö oli vielä ainakin maaliskuussa toiminnassa.
Platini sai joulukuussa korruptioepäilyjen takia kahdeksan vuoden toimintakiellon, joka lyheni helmikuussa kuuteen vuoteen Fifan vetoomuskomitean käsittelyssä. Hän on valittanut toimintakiellostaan Urheilun kansainväliseen välitystuomioistuimeen CAS:iin.