Lipaston väritys herättää hämmennystä: Mitä värejä sinä näet?

Tällä kertaa näkemyseroja aiheuttaa lipasto.

Muistatko vielä kiistan erään tietyn mekon värityksestä? Surullisenkuuluisasta "mekkogatesta" on jo aikaa, mutta tasaisin väliajoin vastaavia epäselvyyksiä värien näkemisen suhteen tapahtuu. Hiljattain pohdittiin lenkkarien väriä, sitä ennen somekansan silmätikuiksi ovat joutuneet muun muassa verryttelytakki, sandaalit ja laukku, joiden väritys ei ole ollut kaikille niin selkeä.

Nyt Reddit-sivustolla on herännyt kiivas kiista erään lipaston värityksestä, kertoo IFL Science.  Siinä missä toisten mielestä lipasto on selvästi valko-vaaleanpunainen, toisten mielestä siinä on ennemminkin sinistä ja harmaata.

Mitä värejä sinä näet?

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Moni yritti vaihtaa kuvan väriasetuksia saadakseen selville lipaston todellisen värin.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Vastaus:

Kuvan alkuperäinen julkaisija, nimimerkki agamiegamer, tuli paljastamaan vastauksen. Hän väittää, että lipasto maalattiin harmaalla ja sinisellä. Vastaus ei tosin miellyttänyt kaikkia ja herätti jopa epäilyksiä, sillä niin moni oli vakuuttunut siitä, että lipasto on valko-vaaleanpunainen.

lipaston väri

MTV Lifestylen Photoshop-testauksen perusteella näyttäisi siltä, että suurin osa lipaston laatikoista olisi harmaita, mutta lipaston keskilaatikko olisi silti enemmän vaaleanpunaiseen vivahtava. Sinistä emme kuvasta löytäneet.

Mistä näköerot johtuvat?

Miksi ihmiset näkevät sitten värit eri tavoin? New Yorkin yliopistossa työskentelevän Pascal Wallischin mukaan kyse saattaa olla nukkumistottumuksista. Wallischin Journal of Vision -julkaisussa aiemmin tänä vuonna esitelty tutkimus paljasti nimittäin, että aamuvirkut sanoivat 11 prosenttia todennäköisemmin mekkogaten mekon olleen valko-kultainen verrattun aamun torkukuihin, jotka puolestaan sanoivat todennäköisemmin, että mekko on sekoitus sinistä ja mustaa. 

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Wallsichin mukaan tämä voi johtua siitä, että aamun virkut näkevät luonnostaan enemmän päivänvaloa, jolloin he "näkevät" mekon luonnonvalossa, ja tulkitsevat sen alitajunnassaan valkoiseksi ja kultaiseksi. Aamun torkut, jotka näkevät hereillä ollessaan enemmän keinotekoista valoa myös "näkevät" mekon keinotekoisessa valaistuksessa ja tulkitsevat sen olevan sini-musta.

Lisätty 28.12. klo 12.51 kuva Photoshop-testauksesta.

***

Lue myös:

    Uusimmat